75 се заклеха да дадат живота си за България

Новите защитници на отечеството целуват бойното знаме

75 новопостъпили войници в хасковското военно поделение на Кенана днес положиха тържествена клетва за вярна служба на Родината. 70 мъже и 5 жени пресякоха с маршова стъпка плаца и целунаха бойното знаме на 31-ви механизиран батальон. Церемонията бе наблюдавана от стотици близки, роднини, приятели на бъдещите пазители на отечеството. Част от тях, които бяха от мъжки пол, преживяха носталгичният момент на своята клетва. Тя е една и съща от десетилетия, разликата е че вместо „Народна“ България сега е само Република. Иначе свещените обещания са същите-“да спазвам Конституцията и законите на България и военните устави..“ , „безпрекословно да се подчинявам на заповедите на командирите“ и най-важното: „ При необходимост, да дам живота си за защита на отечеството“. 

Новобранците полагаха клетвата заедно, целуваха знамето поотделно и всеки лично декларираше, че се е заклел пред командният състав на батальона. После с маршова стъпка се прибираха в строя. 

Новите попълнения за хасковския гарнизон бяха селектирани след тежки тридневни изпити в периода 8-11-ти април. Кандидатите, които бяха около 300-та се състезаваха с нормативи и помежду си на физическа и интелектуална подготовка. Назначенията им обаче бяха връчени вчера, 9-ти май. Обикновено новоназначените кадрови военнослужещи получават срочен договор за три години, който след това може да бъде удължен, но за период не по-дълъг от 5 години. И така до навършване на пенсионната възраст от 52 години,ако взаимните чувства не изстинат или някой нов министър не реши да съкращава и без това съкратената ни армия.

Г.Христов

75 "новобранци" минаха под пагон днес
Сред тях бяха и 5 жени
На клетвата присъстваше целия 31-ви механизиран батальон
Клетвата прие командирът подп. Данчо Николов
Плацът бе претъпкан с цивилни
...от всички възрасти
...които снимаха ли снимаха
Тя изпращаше любим в армията
Те-роднини
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини