Толстой мъчи 4-класници на миниматурата по български език

Малчуганите днес се справяха с българския език

Баснята на руския класик Лев Николаевич Толстой „Катеричка и вълк“ бе текстът, който 4-класниците трябваше да прочетат с разбиране в днешната миниматура по български език и литература. С този изпит стартираха серията проверки с външно оценяване на знанията получени в началния курс на българското образование. Утре е изпита по математика, на 14-ти по Човекът и обществото/история/, на 15-ти-Човекът и природата/биология/. 

На изпита по български се явиха малко над 1900 деца при 2007 четвъртокласници в областта. Децата имаха задачи свързани с диктовка, въпроси с 4 възможни варианта за отговор и така наречените въпроси с отворен отговор. Те касаеха именно текста на Толстой. Баснята трябваше да бъде прочетена с разбиране и впоследствие да бъде даден адекватен и логичен отговор на въпрос по текста. Отговорът трябваше да е написан със свои думи. Самата басня е кратичка и като цяло лесно смилаема, но повечето от четвъртокласниците не я харесаха. Повече от любопитно, защо. Едни обясниха, че не им била интересна. Други я намериха за елементарна, че чак „тъпа“. Ето впрочем и самия текст:

Катеричка и вълк 

Катеричка скачала от клон на клон и паднала върху един заспал вълк. Вълкътскочил и поискал да я изяде. Катеричката започнала да се моли:

– Пусни ме, пусни ме!

Вълкът рекъл:

– Добре! Ще те пусна, но искам да ми кажеш защо вие, катеричките, сте толкова весели. На мен винаги ми е криво, а като погледна вас, там горе, вие все играете и скачате.

Катерицата му отговорила:

– Пусни ме най-напред да се кача на дървото и оттам ще ти кажа, а така ме е страх от тебе.

Вълкът я пуснал, тя избягала на дървото и оттам рекла:

Тебе ти е криво, защото си лош. Злобата ти разяжда сърцето. А ние сме весели, защото сме добри и никому не правим зло.

 

Тъпа или не, баснята носи повече точки от въпросите с 4 предложени отговора. Те изцяло касаят граматическите правила в българският език. Максималният актив е 20 точки, всеки ученик който спечели 17 или повече, получава отличен. Все още не е ясно, колко ще са необходимите точки за 3. Резултатите ще са готови до 31-ви май.

Г.Христов

Трябваше да се справят с Толстой
Квестори и проверяващи не трябваше да са преподавали на изпитваните
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини