В Искра отдадоха почит към героите

В село Искра отдадоха почит към героите си. На 6 май – в Деня на храбростта беше открита плоча на участвалите и загиналите в събитията и войните от 1876-78г, 1012-13г., 1915-19г., 1944-45г. Повод за събитието стана 135-тата година от освобождението на Искра и 100години от Одринската битка, в която участие са взели много местни герои. Димитър Несторов – кмет на селото разказва, че откриването на такава плоча е негов предизборен ангажимент и преклонение пред  дядо му, завърнал се инвалид от битката при Одрин. 

За осъществяването на идеята е бил основан инициативен комитет, с участието на пенсионерите и представители на всички политически партии, представени в живота на селото. Дарения са направени от много местни жители, фирми, но най- голям дарител е Георги Гергов.

В чест на празника водосвет отслужи отец Петър от местната църква. Присъстващите на събитието почетоха с минута мълчанието паметта на героите, а след това беше раздаден курбан за здраве и берекет.

6 май се превърна в голям празник за селото. За хорото и музиката се погрижи оркестър „Драсък“, съставен от ученици от СОУ „Любен Каравелов“ - Пловдив. Като певица на групата се изяви Николета Маринова, която от няколко години е солист и на Фолклорния ансамбъл на Кичка Петкова.Децата очароваха местните с таланта си и те се заканиха пак да ги поканят на големи събития в селото. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини