Турция поиска ЕК да признае анасоновата ракия за национална напитка

Асоциацията на производителите на традиционни алкохолни напитки в Турция се е обърнала с молба към Европейската комисия анасоновата ракия да бъде регистрирана като национална турска напитка, пише вестник „Милиет”.

В самата Турция ракията е регистрирана в патентния институт в качеството на „турска напитка” и притежава сертификат. В него се отбелязва, че мястото на производство на анасоновата ракия е Турция, а ферментната й основа е съставена от минимум 65% смес от смокиня и анасон.

Ракията е със сила 40-45 градуса и се консумира традиционно с вода, при прибавянето на която потъмнява, поради което бива наричана „лъвско мляко”.

Вчера пък турският премиер Реджеп Таийп Ердоган заяви, че националното питие на турците не е нито бирата, нито ракията, а айрянът.

"Бирата, за съжаление, е представена като национално питие, но не е. Нашето питие е айрянът", каза Ердоган за освежителната напитка, която се прави от кисело мляко, вода и сол, и най-често се консумира с месо.

Темата е много чувствителна в Турция и предизвика бурни реакции.

Ердоган намекна, че по време на управлението на сегашната опозиция е била разрешена държавната реклама на алкохола, което граничело с пропаганда.

Не съществува начин да забраните консумирането на алкохол, това не носи нищо добро на обществото, а нанася големи щети", казал Ердоган.

Опозицията твърди, че национално питие е ракията, тъй като "бащата на модерна Турция Кемал Ататюрк" консумирал това питие и бил фотографиран с чаша в ръка. Консерваторите смятат, че айрянът наистина е националното питие, тъй като се пие в джамиите, но мнозина смятат, че Ердоган се намесва в личния живот на гражданите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини