Русия и Япония твърдо решени да сключат мирен договор

Руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе изразиха решимост да преодолеят разногласията в позициите на двете стани и да сключат мирен договор чрез окончателното решение на тези разногласия във взаимоприемлива форма, гласи в съвместната декларация на президента Руската федерация и премиера на Япония, предадоха руските агенции, предаде БГНЕС.

"Ръководителите на двете страни постигнаха единодушие, че не е нормално 67 години след края на Втората световна война между Русия и Япония да не е сключен мирен договор", се казва в декларацията, приета след преговорите в Кремъл.

На министерства на външните работи на двете страни е поръчано да ускорят преговорите за изработването на взаимоприемливи варианти на решението на проблема. С оглед по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни и създаването на широко руско-японско партньорство през ХХІ век двамата ръководители изразиха решимост чрез преодоляване на различията в позициите в преговори да се сключи мирен договор по пътя на окончателното решение във взаимноприемлива форма на този въпрос.

Отношенията между двете страни са помрачени от нерешен териториален спор. Япония претендира за четирите Курилски острова Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хамобаи , като се позовава на Договора за търговията и границите от 1855 г. Токио заявява, че условие за подписването на мирен договор е връщането на островите на Япония. Позицията на Москва е, че въпросните острови са влезли в състава на СССР след Втората световна война и руският суверенитет над тя не подлежи на съмнение, тъй като има съответното международно - правово оформление.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини