Лазарки пяха и наричаха в Дебър и Караджалово

Днес е Лазаровден и за традицията не забравиха деца и учители в Дебър и Караджалово. Лазарки облечени в носии, закичени с венци и свежи китки по главите, тръгнаха да обикалят селските домове, за да пеят за здраве и благополучие на стопаните. По стара традиция домакините им се отплатиха с яйца, сладки и дребни монети.

Караджаловските лазарки тръгнаха от църквата, където получиха благословия от отец Петър, а след това се разделиха на четири групи, всяка от които изпълняваше своя ритуал.

Дебърските момичета пък завършиха с кумиче. Всяка от тях хвърли своя венец във водите на реката. Първият който потегли по бързея на реката беше на Йоана Грозева. Така тя стана кумица на лазарките и предизвика много смях и закачки със своя „танц на победата“.

В празничния календар Лазаровден има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек. Традицията повелява през цялото време лазарките да пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често "боенек". Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички. Празникът е посветен на едно от големите чудеса, сътворено от Спасителя- Лазаровото възкресение, станало непосредствен повод за смъртната Му присъда.

Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания). В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник, за него са съставени особени песнопения и канони, посветени на празника, които са Църквата ползва до ден днешен.

Празникът ще отбележат с народно веселие и в Драгойново, а утре в Бяла река от 15 часа ще има надпяване, посветено на най-пролетните и нежни дни - Лазарица и Цветница.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини