Учени създадоха LED крушки, които разпръскват и WiFi сигнал

Учени от германския институт Фраунхофер Хайнрих Херц обявиха, че са постигнали нов пробив в разработката си на LED крушки, които могат да предоставят и връзка с интернет за устройствата, които попадат в обсега на светлината, която разпръскват.

Те са създали нови компоненти, които значително увеличават скоростта на трансфера на информация. В лабораторни условия е била постигната максимална скорост от 3 Gbit/s. За сравнение, пикът на скоростта на предишната версия на лампите беше 800 Mbit/s.

Използваната нова технология позволява превръщането на обикновени LED крушки в източници на интернет сигнал. Разработката, която носи името Visible Light Communication (VCL), позволява да се използва и на места, където радиосигналите на рутерите може да са проблем.

Затова учените се надяват тяхното творение да се прилага в болници, заводи и други подобни места. Макар разработката да е почти готова, все още има работа по нея, като специалистите не се наемат с конкретен срок, кога технологията ще е готова за употреба в реалния свят.

Едно от ограниченията на VLC е, че устройствата, които искат да получават интернет сигнал от крушките, трябва да попадат директно в осветената от тях зона. За момента проблемът се решава чрез инсталирането на допълнителни крушки с такива възможности.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини