10 °C

Подготвят Wi-Fi 7 със скорост до 30 Gbps

На пазара за безжично оборудване вече излизат първите устройства с поддръжка на новия стандарт Wi-Fi 6, но разработчиците на технологията подготвят следващата версия – Wi-Fi 7, която ще предложи в пъти по-високи скорости.

Теоретичната максимална скорост на предаване на данни при Wi-Fi 7 ще достигне 30 гигабита в секунда (Gbps), което и три пъти повече от максималната скорост на Wi-Fi 6, която е 9,6 Gbps.

В сравнение с актуалния в момента безжичен стандарт Wi-Fi 5 (802.11 ac), новият Wi-Fi 6 (802.11 ax) е не само по-бърз с 40%, но и консумира по-малко енергия, отбелязва Gizchina.

Рутерите с поддръжка на Wi-Fi 6 могат да обслужват едновременно по-голям брой устройства. Нещо повече, те поддържат новия протокол за сигурност WP3, който е изключително труден за хакване.

Технологията MU-MIMO, въведена с Wi-Fi 6, поддържа едновременно до 8 потока данни Очаква се Wi-Fi 7 да използва технология CMU-MIMO, която ще поддържа едновременно до 16 потока.

Освен в традиционните честотни ленти 2,4 GHz и 5 GHz, Wi-Fi 6 поддържа работа и на 6 GHz. Рутерите за Wi-Fi 6 могат да работят едновременно в трите честотни ленти.

В момента Wi-Fi 6 използва метод за модулация на сигнала 1024-QAM, докато Wi-Fi 7 ще бъде модернизиран до 4096-QAM.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини