Едно определено име на мрежата може напълно да блокира Wi-Fi връзката на вашия iPhone

Експерт по дигитална сигурност откри, че едно определено име на мрежа за безжичен интернет причинява бъг в мрежовите функции на iOS, който напълно може да попречи на вашия iPhone да се връзва към Wi-Fi. Карл Шу е открил, че при свързването към безжична мрежа с името %p%ssss%n, цялата Wi-Fi функционалност на телефона изчезва. Невъзможен е достъп и до други мрежови функции като AirDrop. Проблемът продължава и след рестартиране на устройството. Въпреки че Шу не е дал подробности как точно е открил това, всеки програмист би забелязал нещо особено в странното име на мрежата, която се използва за активиране на бъга.      

Символът % се използва често в езиците за програмиране, за да форматира променливи. По всяка вероятност при обработката на мрежовото име от Wi-Fi субсистемата се получава проблем в паметта и регулаторната функция на iOS се активира, за да прекрати процеса, което на практика спира безжичния достъп за крайния потребител.

Разбира се, това е толкова специфична ситуация, че е крайно невероятно някой да попадне в нея, освен ако разпространяването на новината не доведе до това свободните интернет мрежи масово да бъдат преименувани по този конкретен начин. Докато Аpple пусне фикс с бъдещ ъпдейт, просто внимавайте за безжична мрежа със символа % в нейното име.

Все пак, ако по някаква причина бъдете засегнати от това, трябва да рестартирате всички мрежови настройки. За целта отидете в General>Reset>Reset network settings, с което ще изтриете всяка следа от злонамереното мрежово име в паметта на вашия телефон.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини