Модерна база, изградена с европейски пари съхранява ябълки и сливи

Собственикът на фирма „Доян Агро“ ООД – Янко Манолов

Във време на световна икономическа криза и стагнация на местните пазари, последният местен инвеститор е собственикът на фирма „Доян Агро“ ООД – Янко Манолов. С направената преди година инвестиция и изградената хладилна база с контролирана атмосфера, той осигурява 20 работни места. Част от тях са за инженери по хладилна техника и технолози по съхранение на плодове и зеленчуци.

Янко Манолов представи бизнеса си преди десетина дни на проведения в Първомай Българо- турски бизнес форум.Млад и перспективен, той е получил подготовка по философия и политически науки в Англия и както сам признава знанията му не са пряко свързани с технологиите, но са полезни при управлението.

Инвестицията в хладилната база е за над 5 млн. лв, осигурени по мярка 121 на ДФ „Земеделие“ – „За развитие на селскостопанските райони“.

Базата има капацитет 3000 тона и може да съхранява всякакви плодове и зеленчуци. При нея се контролират както влагата и температурата, така и количеството кислород, което е от съществено значение за зреенето.

През изминалата година базата се е ползвала изключително за плодове, отглеждани в градините на същата фирма. Два от масивите са с ябълки и се намират в землищата на селата Крушево и Градина, а трети е със сливи и е в село Езерово. Част от земята е собственост на фирмата, а друга е взета под аренда общинска собственост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини