Хладен и дъждовен април се задава

Циклонални вихри ще носят облаци, чак през третото десетдневие ще се затопли

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която е плюс 11-13 градуса. Най-ниските температури през месеца ще са между минус 5 и 0°, а най-високите - между 21 и 26°. Очакват се повече валежи. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), БАН.През април средната месечна температура за по-голямата част от страната е между 11 и 13°, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11°, а за планините - от минус 5 до 3°. Този април обаче тя ще се задържи под нормата.

Месечната сума на валежите пък ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони - между 60 и 100 л/кв.м.

Последните по-масови пролетни слани се очакват през втората половина от второто десетдневие.

През повечето дни от април времето над страната ще се определя от циклонални вихри, преминаващи през Балканския полуостров. Често ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Най-голяма вероятност за превалявания има на 1-ви, към 3-5-ти, 8-11-ти, 13-16-ти, около 20-ти, към 23-ти и в края на месеца.

В началото на месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните, след преминаването на атмосферен фронт слабо ще се понижат. По-чувствително понижение на температурите ще настъпи в края на първото десетдневие и през второто температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Има вероятност през периода 11 - 16-ти април в Предбалкана и по високите полета дъждът да преминава временно и в сняг.

През третото десетдневие ще има повече слънчеви часове; в началото на десетдневието температурите слабо ще се повишат, но до края на месеца ще останат по-ниски от нормалните.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 3 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 3.04 - последна четвърт,10.04 - новолуние, 18.04 - първа четвърт , 25.04 - пълнолуние.

Климатична справка:

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30 - 34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини