10 °C

С военен ритуал и тържествен концерт беше отбелязан Деня наТракия

Тържествено, с военен ритуал за поднасяне на венци пред паметника на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни беше отбелязан 26 март – Деня на Тракия и 100-годишнината от падането на Одринската крепост.

Строят на военно формирование от поделението в Асеновград беше приет от Началник щаба на IV артилерийски полк - подполковник Красимир Ташев.

Отец Станимир отслужи панихида за загиналите във войните за национално обединение през 1912, 1913 и 1914-1918 години.

Венци поднесоха кметът на общината Ангел Папазов и подполковник Ташев. С цвете почитта си към героите засвидетелстваха и граждани, наследници на тракийските бежанци, членове на Тракийското дружество.

Честването продължи с тържествен концерт в пленарна зала. Слово за празника изнесе председателя на Тракийското дружество в Първомай – Кръстьо Кръстев. 26 март е многозначителен ден не само за тракийци, а и за всички българи – каза той – 26 март е симптоматичен  за българската военна наука. Този ден е пътен лист към обединението на изконните български земи.

26 март(по нов стил) 1913г. е денят, в който пада Одринската крепост. Тя е дело на немската инженерна мисъл и е определена като „непревземаема“. Срещу нея се изправя българският боен дух, силата на българският национален идеал и стремеж към единение.

Ужасяващо е лекомислието, с което дипломатичното ведомство прахосва завоюваното на фронта. На фона на чудеса от храброст на орача – воин, които той сътворява, възмущава безотговорното поведение на главното командване, след което България губи завоюваните територии и на практика не се осъществява така жадуваното обединение.

В словото си Кръстю Кръстев отново призова всички българи да подкрепим подписка в защита на имотните интереси на тракийските бежанци от Източна (Одринска Тракия).

В концерта взеха участие вокалната група „Романтика“, артисти от Драматичен състав „Димитър Делчев“, Димитрия Станилова, поетесите Красимира Славова и Недялка Атанасова.

Теодора Кирякова

Автор на снимките: Стоян Неделчев

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини