Кушията в Дебър не мина без магарешки инат

Инатливо магаре не пожела да се състезава на трасето на дебърския стадион на тазгодишната кушия. Така претендентите за голямата награда в категория магарешка каручка останаха само двама. Христо Атанасов спечели надбягването, а четириногият му приятел стана „Най-хубавото магаре“ за поредна година. Много по- напрегната беше надпреварата с коне.  Шакир Младенов остави зад себе си всички ездачи, а в надпреварата с двуколки победител стана Ангел Шишков. На финала на гонките с каруци, първи пристигна Стоян Стоянов с коня, избран за най-красив на тазгодишната кушия. За победителите имаше парични награди, осигурени от Община Първомай, Земеделска кооперация“Труд“ – кв. Дебър,фирма „Офисите“ и сем.  Димитрови. Собствениците на най- красивите животни получиха по една риза, чифт чорапи и чувал, пълен със зърно.

Както е по традиция и тази година празникът започна с водосвет. Организаторите от кметството и читалище „Пробуда“ бяха подготвили забавление за всички.  Дебърските баби отначало се надпяваха, а след това се хванаха и опънаха въжето, за да премерят сили. Спечелиха „момичетата“, пеещи първи глас с капитан Петрана Гривекова.  Живо агне получиха мъжете, които се състезаваха в отбора на Йордан Гривеков и издърпаха противниците си.

По време на състезанията двойка щъркели прелетяха над стадиона, а събралите се над 300 зрители приеха това като знак за здраве и благополучие.

След кушията, празникът завърши с мача от регионалната група „Ботев“ (Дебър) – Бяла река. Домакините се оказаха негостоприемни и разбиха гостите си с резултат 5:1.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини