Тодоровден е!

 Днес, според народните вярвания, Свети Теодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бог да измоли лято. Когато пристига, Свети Теодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си), а после влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята.

По традиция, преди изгрев слънце жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остане последна в ритуалната надпревара. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица. Най-интересният ритуал от Тодоровден е кушията (надбягване с коне).Кв. Дебър преди много години се прочу с магарешките си кушии за тодоровден. Традицията не е нарушена и днес отново ще се проведат надбягвания с коне и магарета от 10.30 часа на стадиона в квартала. А parvomai.net има готовност първи да ви разкаже за тях.

Въпреки, че е празник и много Тодровци, Теодоровци, Тодорки, довечeра ще посрещнат гости, не бива да забравяме, че днешния ден е ден за строг пост – не се допуска дори и олио. И няма как да е по друг начин – патронът на днешния ден е загинал защото не е искал да се омърси с месо и е спасил Великия пост.

Теора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини