Властта пропусна тържествения концерт за 3 март

В отсъствието на кмета, секретаря на общината и председателя на общински съвет, Първомай отбеляза 135 години от Освобождението на България. Въпреки че всеки получи персонална покана,  нито един представител на местния парламент не уважи мероприятието, на което общината беше съорганизатор заедно с ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“. Единственият представител на властта беше заместник – кметът Николай Митков.

За радост на участниците – самодейци и ученици- залата беше пълна. Ръководителите на певческите формации Кичка Петкова и Соня Коджабашева бяха заложили на популярни и възрожденски песни в духа на празника. За пръв път от много години на сцената танцуваха два фолклорни състава – „Евридика“ и клуб от ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Николина Андреева. Темата за приноса на България към европейската история беше основна в есето, прочетено от Иван Караславов и в рецитала на учениците от СОУ“Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Авторът на сценария Соня Коджабашева, преведе гостите на тържеството през страданията и тежките години на робството, за да стигне до гордостта и преклонението пред подвига на тези, които отвоюваха свободата на България. Тържественият концерт завърши с общо изпълнение на  деца и възрастни на емблематичната за този празник песен – „Де е България“.

Честването на 3 март ще продължи с традиционното шествие до плочата на ген. Гурко в кв. Дебър. Началната точка  е пред училището в квартала в 9.30 часа.

В самия Ден на Освобождението, туристите на град Първомай ще се качат до връх Драгойна, за да поставят нов трибагреник. Сборният пункт е в 8.15 на паркинга на общината.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини