3 °C

"Орисия" събра Ейкбърн и Нушич на сцената в СОУ

С нов, непознат автор и  „задължителния“ Нушич, обединени в  спектакъл от високо качество, беше почетен патрона на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Очакваната ежегодна премиера  този път беше истинска изненада за познавачите на театъра. Режисьорът на младежкия театрален състава Спас Янков беше обединил две едноактови пиеси, разказващи за житейските неволи на петима самотници и едно семейство под общото  заглавие – „Орисия“.

„Разговор в парка“ започна с изпълнението на няколко великолепни етюда, които впоследствие, подкрепени от монолози разкриха съдбата на пет човека с различни характери –колекционера на цигарени кутии и  хора; нещастната и малтретирана съпруга;  деловия интелектуалец загубил съпругата си и провинциалното си спокойствие; жената, която никога не е харесвана от този когото тя харесва; изнервения съпруг, бягащ от семейното напрежение.  В ролите Никола Пейчев, Антония Тунчева, Алекси Алексиев, Кристияна Сиракова и Мартин Костов се справиха отлично и не оставиха публиката да скучае и за миг. И за да е пълен купона между  „горките хора“ се появяваше Джейкъб Баркмайер в ролята на пазач, за да попита на чист български: „Има ли проблеми?“. Авторът на текста е Алън Ейкбърн - един от най- плодовитите и популярни световни драматурзи на 20 век. Макар и далече от балканите и нашата душевност, проблемите в неговия „Разговор в парка“ – самотата, любовта, стреса- съвсем не са далече от нашите.

Едноактната пиеса на Бранислав Нушич „Наем“ ни разказа история позната на мнозина – семейството, което след като си разплати сметките, остава с два динара и пореден неплатен наем. За хората, на които това им се случва не им остава друго освен да си внушат, че са здрави, че са добре и че пътуват по света. За съжаление макар и смешен, финалът е тъжен. Родителите на тази фамилия бяха изиграни от Райко Милков и Цветелина Петрова. Златомира Коралова, Мира Бонева, Атанас Панайотов и Стилян Ставрев бяха техните деца.  И за да не разваляме изненадата за тези, които още не са гледали спектакъла, няма да напишем какво точно правеше на сцената  Петър Петров и партниращата му Диана Караманова.

За музикалното оформление се грижеше Христо Кръстев. А чичо Спас имаше удоволствието да режисира и да види на сцена внука си –Стилян.

Пропусналите този културен факт, ще могат да видят „Орисия“ на сцената на читалището по време на майските празници. А ние можем да прогнозираме, че Младежкият театрален състав ще се върне с много награди от конкурсите, на които ще се яви.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини