12 °C

"Орисия" събра Ейкбърн и Нушич на сцената в СОУ

С нов, непознат автор и  „задължителния“ Нушич, обединени в  спектакъл от високо качество, беше почетен патрона на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Очакваната ежегодна премиера  този път беше истинска изненада за познавачите на театъра. Режисьорът на младежкия театрален състава Спас Янков беше обединил две едноактови пиеси, разказващи за житейските неволи на петима самотници и едно семейство под общото  заглавие – „Орисия“.

„Разговор в парка“ започна с изпълнението на няколко великолепни етюда, които впоследствие, подкрепени от монолози разкриха съдбата на пет човека с различни характери –колекционера на цигарени кутии и  хора; нещастната и малтретирана съпруга;  деловия интелектуалец загубил съпругата си и провинциалното си спокойствие; жената, която никога не е харесвана от този когото тя харесва; изнервения съпруг, бягащ от семейното напрежение.  В ролите Никола Пейчев, Антония Тунчева, Алекси Алексиев, Кристияна Сиракова и Мартин Костов се справиха отлично и не оставиха публиката да скучае и за миг. И за да е пълен купона между  „горките хора“ се появяваше Джейкъб Баркмайер в ролята на пазач, за да попита на чист български: „Има ли проблеми?“. Авторът на текста е Алън Ейкбърн - един от най- плодовитите и популярни световни драматурзи на 20 век. Макар и далече от балканите и нашата душевност, проблемите в неговия „Разговор в парка“ – самотата, любовта, стреса- съвсем не са далече от нашите.

Едноактната пиеса на Бранислав Нушич „Наем“ ни разказа история позната на мнозина – семейството, което след като си разплати сметките, остава с два динара и пореден неплатен наем. За хората, на които това им се случва не им остава друго освен да си внушат, че са здрави, че са добре и че пътуват по света. За съжаление макар и смешен, финалът е тъжен. Родителите на тази фамилия бяха изиграни от Райко Милков и Цветелина Петрова. Златомира Коралова, Мира Бонева, Атанас Панайотов и Стилян Ставрев бяха техните деца.  И за да не разваляме изненадата за тези, които още не са гледали спектакъла, няма да напишем какво точно правеше на сцената  Петър Петров и партниращата му Диана Караманова.

За музикалното оформление се грижеше Христо Кръстев. А чичо Спас имаше удоволствието да режисира и да види на сцена внука си –Стилян.

Пропусналите този културен факт, ще могат да видят „Орисия“ на сцената на читалището по време на майските празници. А ние можем да прогнозираме, че Младежкият театрален състав ще се върне с много награди от конкурсите, на които ще се яви.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
01 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
01 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
01 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
01 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
01 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
01 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
01 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
01 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
01 ное 2020
Последни новини