"Орисия" събра Ейкбърн и Нушич на сцената в СОУ

С нов, непознат автор и  „задължителния“ Нушич, обединени в  спектакъл от високо качество, беше почетен патрона на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Очакваната ежегодна премиера  този път беше истинска изненада за познавачите на театъра. Режисьорът на младежкия театрален състава Спас Янков беше обединил две едноактови пиеси, разказващи за житейските неволи на петима самотници и едно семейство под общото  заглавие – „Орисия“.

„Разговор в парка“ започна с изпълнението на няколко великолепни етюда, които впоследствие, подкрепени от монолози разкриха съдбата на пет човека с различни характери –колекционера на цигарени кутии и  хора; нещастната и малтретирана съпруга;  деловия интелектуалец загубил съпругата си и провинциалното си спокойствие; жената, която никога не е харесвана от този когото тя харесва; изнервения съпруг, бягащ от семейното напрежение.  В ролите Никола Пейчев, Антония Тунчева, Алекси Алексиев, Кристияна Сиракова и Мартин Костов се справиха отлично и не оставиха публиката да скучае и за миг. И за да е пълен купона между  „горките хора“ се появяваше Джейкъб Баркмайер в ролята на пазач, за да попита на чист български: „Има ли проблеми?“. Авторът на текста е Алън Ейкбърн - един от най- плодовитите и популярни световни драматурзи на 20 век. Макар и далече от балканите и нашата душевност, проблемите в неговия „Разговор в парка“ – самотата, любовта, стреса- съвсем не са далече от нашите.

Едноактната пиеса на Бранислав Нушич „Наем“ ни разказа история позната на мнозина – семейството, което след като си разплати сметките, остава с два динара и пореден неплатен наем. За хората, на които това им се случва не им остава друго освен да си внушат, че са здрави, че са добре и че пътуват по света. За съжаление макар и смешен, финалът е тъжен. Родителите на тази фамилия бяха изиграни от Райко Милков и Цветелина Петрова. Златомира Коралова, Мира Бонева, Атанас Панайотов и Стилян Ставрев бяха техните деца.  И за да не разваляме изненадата за тези, които още не са гледали спектакъла, няма да напишем какво точно правеше на сцената  Петър Петров и партниращата му Диана Караманова.

За музикалното оформление се грижеше Христо Кръстев. А чичо Спас имаше удоволствието да режисира и да види на сцена внука си –Стилян.

Пропусналите този културен факт, ще могат да видят „Орисия“ на сцената на читалището по време на майските празници. А ние можем да прогнозираме, че Младежкият театрален състав ще се върне с много награди от конкурсите, на които ще се яви.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини