6% изобщо не погасяват кредитите си

6 на сто от българите са в пълна невъзможност да плащат вноските по заемите си и не виждат промяна в следващите три години, предаде Стандарт нюз.

Изследване на кредитни експерти показва, че 2012-а година най-много са кредитите на стойност от 10 до 30 хиляди евро с период на изплащане до 20 години.

С около процент се е повишило търсенето на ипотечни кредити през миналата година. Леко са се намалили лихвите по тях и по-търсени са станали заемите за жилище в лева, отколкото в евро, показва изследването.

Мисленето на хората коренно се е променило преди и след кризата, обясни кредитният експерт Тихомир Тошев пред БНР. Това доведе и до сериозен спад на средния размер на ипотечните кредити за миналата година - около 30 хиляди евро. Хората масово предпочитаха да теглят кредити с вноски не по-големи, по ипотеките, от 600 лева на месец.

Според Тошев не е малък делът на хората, които заради бърз кредит са стигнали до най-сериозно затруднените - шест процента. Една трета от тях са се опитали да спасят положението с бърз кредит, това прави още една месечна вноска, която почва да тече още в момента, в който се тегли този бърз кредит и на тях това им е помогнало да влязат в още по-сериозно финансово блато.

Експертите препоръчват, когато теглите заем - вноската да не превишава 30 на сто от месечните ви доходи. Прогнозите на експертите са, че бързите кредити ще продължат да растат. В следващата година ще нарастне и пазарът на кредитни карти. В момента лихвите са равни на най-добрите от преди кризата и би трябвало 2013-а да бием рекорда, да видим най-ниските изобщо досега лихви по ипотечни кредити в България.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини