Четирима кандидат- приемни родители вече чакат да бъдат одобрени

Първите четирима кандидати за приемни родители по проект „И аз имам семейство“ в община Първомай получиха своите удостоверения за завършен курс по професионална приемна грижа.  Социалните работници Дора Дончева и Ана Христозова проведоха обучението по програма на УНИЦЕФ. Кметът на общината Ангел Папазов и заместникът му Николай Митков връчиха документите, удостоверяващи познанията на бъдещите приемни родители.  Сега предстои одобряването им от Комисия по приемна грижа в област Пловдив. Решението  се взима най-вече въз основа на докладите на социалните работници, отразяващи поведението им и напредъка по време на обучението. Дончева и Христозова похвалиха първите кандидати, че са позитивни, добронамерени и контактни хора. Те са уверени, че и четиримата ще получат така желаната положителна оценка. И четиримата кандидати споделиха, че решението са го взели бързо, веднага след като са се запознали с проекта. По- младите са между малкото желаещи да осиновят дете на възраст между 0 и 3 години. Тъй като още не са сигурни как ще потръгне, предпочитат детето да е здраво. По- възрастните пък виждат в приемната грижа възможност за дружинка и подкрепа. Между тях има баба и дори една прабаба, а техните деца и внуци чакат с нетърпение да се запознаят с новия член на семейството.  Няма възрастови ограничения за кандидатите, подчертават социалните работници. От значение са най-вече  здравословното състояние на бъдещите приемни родители и мотивите им.

Интерес към приемната грижа в общината проявяват  млади семейства без деца и възрастни самотни жени. До края на месеца още трима приемни родители ще започнат обучението си. За проекта най- много запитвания има от възрастни двойки, отгледали децата си, и от безработни, които очакват приемната грижа да се превърне за тях в нова професия.

Проектът „И аз имам семейство“ е в изпълнение на националната стратегия „ Визия за деинституциализация на децата в република България“. Агенцията за социално подпомагане е конкретен бенефициент по проекта „И аз имам семейство“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“.  Той акцентира върху проблема с високия процент деца, отглеждани в специализирани институции. Повече от 80 общини в България, чрез сформирани екипи по приемна грижа предоставят социалната услуга „Приемна грижа“ по проект на АСП.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини