Отбелязваме Деня за безопасен Интернет

На 5 февруари 2013 г. в различни градове на страната ще бъде отбелязан X Международен ден за безопасен Интернет. Той е иницииран от Европейската комисия и отбелязването се организира от INSAFE - европейската мрежа от 30 национални центъра за безопасен интернет с основна мисия да насърчават позитивната, безопасна и отговорна употреба на Интернет и мобилни технологии сред децата и млади хора. Всяка година се провежда на различна дата - във втория вторник на февруари. Всяка година се отбелязва във все повече държави - те са вече над 99  и постепенно обхваща всички континенти.
Младите поколения може да са с добра компютърна грамотност, но им липсват житейския опит и социалните умения на по-възрастните, които стават жизнено важни за предотвратяване на различните видове заплахи в онлайн средата.
Денят за безопасен интернет тази година се провежда под мотото "Да открием света на интернет безопасно и заедно!". Денят е посветен на взаимодействието между поколенията и възможностите за взаимен обмен на опит за безопасно използване на глобалната мрежа.Фокусът на Деня за безопасен интернет ще бъде върху онлайн правата и отговорностите на потребителите. За да насърчи гражданското участие и отговорното поведение на младите хора в Интернет, Националният център за безопасен интернет рганизира първия по рода си ТийНЕТ парламент с 10 младежи делегати от цялата страна.  Те ще обсъдят правата и задълженията на своето поколение и ще приемат Харта на онлайн правата на младите хора. На техни въпроси ще отговарят Милена Дамянова - заместник-министър на МОНМ, Калин Каменов - председател на ДАЗД, Явор Колев – началник отдел “Трансгранична престъпност” в ГДБОП , Симона Чаръкчиева – ПР на Виваком,  Габриела Чех -  началник на политики за Централна и Източна Европа на Фейсбук, Ханс Мартенс - завеждащ оценки на въздействието в Европейската мрежа от центрове за безопасен Интернет Insafe. Делегатите бяха избрани чрез онлайн гласуване във Фейсбук, където всеки младеж между 13 и 19 години имаше възможност да подаде кандидатурата си чрез специално разработеното приложение и да набира последователи. В гласуването се включиха над 2500 младежи.

Събитието ще се предава на живо тук, след 13 часа.Желаещите младите хора от цяла България ще имат възможност да се свържат с операторите на Българската линия за онлайн безопасност към Центъра за безопасен Интернет и да  зададат въпросите съм към делегатите в залата.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини