11 °C

Цифрова и ефирна телевизия – бъдещето (НЕ) е ясно*

До първи март тази година усърдно ще се излъчва един рекламен клип. От него целокупният български народ трябва да научи за въвеждането на цифрова ефирна телевизия по стандарт DVB-T в татковината.

Нека да се опитаме да обясним за какво точно става въпрос: Става дума единствено и само за телевизията, която се приема с антена от ефира. Това няма отношение към кабелните телевизии.

От години обаче целокупният български народ, като се каже телевизия, разбира кабелна. В случая не става дума за това. Не, не, не, законът и срокът за цифровизацията касае ефира. За добро или за зло, преобладаващата част от гледащите телевизия българи са забравили времената, в които телевизорите имаха антени. Какво да се прави, точно за тези времена иде реч в клипа.

Според приетия план цифровата ефирна телевизия ще замени съществуващата аналогова ефирна такава. Процесът на "цифровизация" на ефира ще започне на 1 март 2013 г. и ще приключи на 1 септември 2013 г., когато всички аналогови предаватели ще бъдат изключени. Пак става дума за ефира. Видно и от клипа – промяната е свързана с антени и декодери. От бюжета са заделени 17,5 млн. лева, за да се разбере, че ефирът става цифров. Именно ефирът е който става цифров и точно 17 и половина милиона се харчат за да се разбере това. Кабеларките отдавна са забравили аналоговите времена, що се отнася до приемане на сигнала и са приели задължението да го доставят до телевизора на клиента годен за гледане, независимо от вида на приемника. За кабелните оператори нищо няма да се промени. Те ще продължават да излъчват в аналогов или цифров вариант.

До 1 септември държавата ще похарчи още 15 млн.лева за декодери за 260 000 социално слаби, които имат много стари телевизори. Става дума за същите тези социално слаби, които не могат да си платят за кабелна телевизия и към момента си гледат аналогова ефирна телевизия с антена на терасата или покрива. Това дотук са само първоначалните разходи за да стане ефирът цифров и приемането на сигнала – възможно за всеки българин, теоретически, ако все пак някой иска да се откаже от кабелната телевизия и предпочита да приема с антена. Нека още веднъж да кажем, че техническия прогрес е нещо хубаво, нещо скъпо, и в случая България изпълнява европейски изисквания, със средства от бюджета. Не е безплатно. Що се отнася до телевизионните програми, които ще се гледат, единствената, която по закон е безплатна за зрителите е БНТ, защото се финансира със средства от бюджета.

Ето затова далеч не всичко е ясно. Може да се случи bTV, TV7 и NOVA да вървят в цифровия ефир, така както вървяха в аналоговия, сиреч безплатно за зрителите. Но е наивно да го очакваме за канали като Diema или bTV Action. И в никакъв случай няма да стане с VIASAT Explorer, FOX или National Geographic, нито с Охота и рибалка, нито с EuroSport, които са сателитни и се разпространяват по кабел. Но да се върнем на цифровия ефир, който се рекламира като безплатен. Хубавото на цифровия сигнал от гледна точка на носителите на правата е, че той лесно може да се предава кодиран. Да, за това ще плати държавата. Да, това иска ЕС от нас. Разкодирането обаче ще си го плати всеки поотделно, за да гледа. По какви тарифи, за кои канали, по какъв начин, за какъв период от време? Ето това никак не е ясно.

За ефира и неговата цифровизация нещата се изяснят бавно и мъчително. Още преди старта си информационната кампания върви със скандал. Обществената поръчка за 10 млн. лв. в крайна сметка бе спечелена от консорциум “Обединение Ти Си Ти Ви”, зад което стои медийният и рекламен бос Красимир Гергов. Още 7,5 млн. лв. за реклама на цифровизацията на ефира бяха отпуснати точно преди Коледа 2012 г. Те идват от средствата, предназначени за купуване на декодиращи устройства за социално слабите, обясниха тогава от Министерство на транспорта и информационните технологии. За самата цифрова ефирна телевизия е добре да се знае, че и тя има интересен собственик. Това е "НУРТС България", която е смесено дружество между "Манселор" (Mancelord Limited), която от август 2010 г. притежава 50% от компанията, и дубайската "Блусат Партнерс" (Bluesat Partners Ltd.), която купува останалите 50% през 2011 г. Офшорката "Манселор" е представена в България от "Бромак" ЕООД – основен акционер в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). И т.н... Колкото и да е омотано кой точно е доставчикът, все пак той ще трябва да играе на пазара с останалите над 600 доставчици на кабелни и сателитни телевизионни услуги. По правилата на пазарната икономика и лоялната конкуренция ще трябва да предлага услуга срещу заплащане. Ако това предстои да се случи, рекламата, за която иде реч от самото начало, е заблуждаваща - тя предлага нещо, което струва пари, като безплатно. Даже не е ясно какво ще е нещото.

Но накрая ето нещо, което е ясно - "НУРТС България" е единствения доставчик на ефирна телевизия в България, той е и единственият, който задължително трябва да стане цифров до началото на септември. За останалите над 600 доставчици промени няма и никой не иска това от тях.

* „Цифрова и ефирна телевизия – бъдещето е ясно“ е слоганът на рекламната информационна кампания за цифровизацията на ефира. Не е ясно колко от 17,5–те милиона са платени за тези няколко думи. Определено не са безплатни. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини