10 °C

Цифрова и ефирна телевизия – бъдещето (НЕ) е ясно*

До първи март тази година усърдно ще се излъчва един рекламен клип. От него целокупният български народ трябва да научи за въвеждането на цифрова ефирна телевизия по стандарт DVB-T в татковината.

Нека да се опитаме да обясним за какво точно става въпрос: Става дума единствено и само за телевизията, която се приема с антена от ефира. Това няма отношение към кабелните телевизии.

От години обаче целокупният български народ, като се каже телевизия, разбира кабелна. В случая не става дума за това. Не, не, не, законът и срокът за цифровизацията касае ефира. За добро или за зло, преобладаващата част от гледащите телевизия българи са забравили времената, в които телевизорите имаха антени. Какво да се прави, точно за тези времена иде реч в клипа.

Според приетия план цифровата ефирна телевизия ще замени съществуващата аналогова ефирна такава. Процесът на "цифровизация" на ефира ще започне на 1 март 2013 г. и ще приключи на 1 септември 2013 г., когато всички аналогови предаватели ще бъдат изключени. Пак става дума за ефира. Видно и от клипа – промяната е свързана с антени и декодери. От бюжета са заделени 17,5 млн. лева, за да се разбере, че ефирът става цифров. Именно ефирът е който става цифров и точно 17 и половина милиона се харчат за да се разбере това. Кабеларките отдавна са забравили аналоговите времена, що се отнася до приемане на сигнала и са приели задължението да го доставят до телевизора на клиента годен за гледане, независимо от вида на приемника. За кабелните оператори нищо няма да се промени. Те ще продължават да излъчват в аналогов или цифров вариант.

До 1 септември държавата ще похарчи още 15 млн.лева за декодери за 260 000 социално слаби, които имат много стари телевизори. Става дума за същите тези социално слаби, които не могат да си платят за кабелна телевизия и към момента си гледат аналогова ефирна телевизия с антена на терасата или покрива. Това дотук са само първоначалните разходи за да стане ефирът цифров и приемането на сигнала – възможно за всеки българин, теоретически, ако все пак някой иска да се откаже от кабелната телевизия и предпочита да приема с антена. Нека още веднъж да кажем, че техническия прогрес е нещо хубаво, нещо скъпо, и в случая България изпълнява европейски изисквания, със средства от бюджета. Не е безплатно. Що се отнася до телевизионните програми, които ще се гледат, единствената, която по закон е безплатна за зрителите е БНТ, защото се финансира със средства от бюджета.

Ето затова далеч не всичко е ясно. Може да се случи bTV, TV7 и NOVA да вървят в цифровия ефир, така както вървяха в аналоговия, сиреч безплатно за зрителите. Но е наивно да го очакваме за канали като Diema или bTV Action. И в никакъв случай няма да стане с VIASAT Explorer, FOX или National Geographic, нито с Охота и рибалка, нито с EuroSport, които са сателитни и се разпространяват по кабел. Но да се върнем на цифровия ефир, който се рекламира като безплатен. Хубавото на цифровия сигнал от гледна точка на носителите на правата е, че той лесно може да се предава кодиран. Да, за това ще плати държавата. Да, това иска ЕС от нас. Разкодирането обаче ще си го плати всеки поотделно, за да гледа. По какви тарифи, за кои канали, по какъв начин, за какъв период от време? Ето това никак не е ясно.

За ефира и неговата цифровизация нещата се изяснят бавно и мъчително. Още преди старта си информационната кампания върви със скандал. Обществената поръчка за 10 млн. лв. в крайна сметка бе спечелена от консорциум “Обединение Ти Си Ти Ви”, зад което стои медийният и рекламен бос Красимир Гергов. Още 7,5 млн. лв. за реклама на цифровизацията на ефира бяха отпуснати точно преди Коледа 2012 г. Те идват от средствата, предназначени за купуване на декодиращи устройства за социално слабите, обясниха тогава от Министерство на транспорта и информационните технологии. За самата цифрова ефирна телевизия е добре да се знае, че и тя има интересен собственик. Това е "НУРТС България", която е смесено дружество между "Манселор" (Mancelord Limited), която от август 2010 г. притежава 50% от компанията, и дубайската "Блусат Партнерс" (Bluesat Partners Ltd.), която купува останалите 50% през 2011 г. Офшорката "Манселор" е представена в България от "Бромак" ЕООД – основен акционер в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). И т.н... Колкото и да е омотано кой точно е доставчикът, все пак той ще трябва да играе на пазара с останалите над 600 доставчици на кабелни и сателитни телевизионни услуги. По правилата на пазарната икономика и лоялната конкуренция ще трябва да предлага услуга срещу заплащане. Ако това предстои да се случи, рекламата, за която иде реч от самото начало, е заблуждаваща - тя предлага нещо, което струва пари, като безплатно. Даже не е ясно какво ще е нещото.

Но накрая ето нещо, което е ясно - "НУРТС България" е единствения доставчик на ефирна телевизия в България, той е и единственият, който задължително трябва да стане цифров до началото на септември. За останалите над 600 доставчици промени няма и никой не иска това от тях.

* „Цифрова и ефирна телевизия – бъдещето е ясно“ е слоганът на рекламната информационна кампания за цифровизацията на ефира. Не е ясно колко от 17,5–те милиона са платени за тези няколко думи. Определено не са безплатни. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини