0 °C

Какви въпроси не зададохме преди референдума

В последния ден преди референдума, в който могат да бъдат публикувани социологически проучвания резултатите на анкетата на сайта са: почти 39% ще гласуват с "ДА" за развитието на ядрената енергетика, малко над 36% - ще отидат на излет в планината  и 25% ще гласуват с "НЕ", за да се търсят алтернативни източници.

Преди всичко трябва да отбележим, че това не е изследване. То не е предствително според социологическите стандарти. Причините са ясни –, извадката е случайна и има читатели гласували по няколко пъти. Единственото, което можем да твърдим е, че въпросът „Какво ще правите на референдума на 27 януари?“  е заинтересувал читателите и те проявиха по- голяма активност, от тази с която сме свикнали- за 15 дни са гласували 120 човека. На фона на вялата агитация в общината, изненадващо е, че толкова много хора са взели решение какво да правят в неделния ден.

Въпросът би могъл да е и друг. Бихте ли приели радиоактивните отпадъци в община Първомай? Защото след като бъде изградена ядрена електроцентрала – това ще бъде на дневен ред. Тогава е много вероятно до референдум да не се стигне. А инж. Костадинов призна, че все още няма отговор къде да се складират опасните вещества.

Друга формулировка би могла да бъде:  „Лидера на  коя партия ще подкрепите, според позициите им за референдума?“  С отговори:

 а)Станишев, Сидеров и Каракачанов;  

б)Иван Костов, Мария Капон, Бойко Борисов;

в)Меглена Кунева и Яне Янев.

 Какво да направят тези, за които изборът на всеки един от трите варианта е лош избор, заради противоречивостта на лидерите, пропагандиращи един и същи отговор. Което ни навежда на мисълта, че сме забравили още един вариант – гласуваш, но с невалидна бюлетина. До сега никой не ни е призовал да направим така.

Референдумът е след ден. Гарантирано ни е демократичното право да проявим своя гражданска позиция. Направи ли ви впечатление, че никъде не съм споменала въпроса, на който ще трябва да отговаряме в неделя? Това е така защото той е без абсолютно никакво значение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини