12 °C

Какви въпроси не зададохме преди референдума

В последния ден преди референдума, в който могат да бъдат публикувани социологически проучвания резултатите на анкетата на сайта са: почти 39% ще гласуват с "ДА" за развитието на ядрената енергетика, малко над 36% - ще отидат на излет в планината  и 25% ще гласуват с "НЕ", за да се търсят алтернативни източници.

Преди всичко трябва да отбележим, че това не е изследване. То не е предствително според социологическите стандарти. Причините са ясни –, извадката е случайна и има читатели гласували по няколко пъти. Единственото, което можем да твърдим е, че въпросът „Какво ще правите на референдума на 27 януари?“  е заинтересувал читателите и те проявиха по- голяма активност, от тази с която сме свикнали- за 15 дни са гласували 120 човека. На фона на вялата агитация в общината, изненадващо е, че толкова много хора са взели решение какво да правят в неделния ден.

Въпросът би могъл да е и друг. Бихте ли приели радиоактивните отпадъци в община Първомай? Защото след като бъде изградена ядрена електроцентрала – това ще бъде на дневен ред. Тогава е много вероятно до референдум да не се стигне. А инж. Костадинов призна, че все още няма отговор къде да се складират опасните вещества.

Друга формулировка би могла да бъде:  „Лидера на  коя партия ще подкрепите, според позициите им за референдума?“  С отговори:

 а)Станишев, Сидеров и Каракачанов;  

б)Иван Костов, Мария Капон, Бойко Борисов;

в)Меглена Кунева и Яне Янев.

 Какво да направят тези, за които изборът на всеки един от трите варианта е лош избор, заради противоречивостта на лидерите, пропагандиращи един и същи отговор. Което ни навежда на мисълта, че сме забравили още един вариант – гласуваш, но с невалидна бюлетина. До сега никой не ни е призовал да направим така.

Референдумът е след ден. Гарантирано ни е демократичното право да проявим своя гражданска позиция. Направи ли ви впечатление, че никъде не съм споменала въпроса, на който ще трябва да отговаряме в неделя? Това е така защото той е без абсолютно никакво значение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
27 окт 2020
Последни новини