Какви въпроси не зададохме преди референдума

В последния ден преди референдума, в който могат да бъдат публикувани социологически проучвания резултатите на анкетата на сайта са: почти 39% ще гласуват с "ДА" за развитието на ядрената енергетика, малко над 36% - ще отидат на излет в планината  и 25% ще гласуват с "НЕ", за да се търсят алтернативни източници.

Преди всичко трябва да отбележим, че това не е изследване. То не е предствително според социологическите стандарти. Причините са ясни –, извадката е случайна и има читатели гласували по няколко пъти. Единственото, което можем да твърдим е, че въпросът „Какво ще правите на референдума на 27 януари?“  е заинтересувал читателите и те проявиха по- голяма активност, от тази с която сме свикнали- за 15 дни са гласували 120 човека. На фона на вялата агитация в общината, изненадващо е, че толкова много хора са взели решение какво да правят в неделния ден.

Въпросът би могъл да е и друг. Бихте ли приели радиоактивните отпадъци в община Първомай? Защото след като бъде изградена ядрена електроцентрала – това ще бъде на дневен ред. Тогава е много вероятно до референдум да не се стигне. А инж. Костадинов призна, че все още няма отговор къде да се складират опасните вещества.

Друга формулировка би могла да бъде:  „Лидера на  коя партия ще подкрепите, според позициите им за референдума?“  С отговори:

 а)Станишев, Сидеров и Каракачанов;  

б)Иван Костов, Мария Капон, Бойко Борисов;

в)Меглена Кунева и Яне Янев.

 Какво да направят тези, за които изборът на всеки един от трите варианта е лош избор, заради противоречивостта на лидерите, пропагандиращи един и същи отговор. Което ни навежда на мисълта, че сме забравили още един вариант – гласуваш, но с невалидна бюлетина. До сега никой не ни е призовал да направим така.

Референдумът е след ден. Гарантирано ни е демократичното право да проявим своя гражданска позиция. Направи ли ви впечатление, че никъде не съм споменала въпроса, на който ще трябва да отговаряме в неделя? Това е така защото той е без абсолютно никакво значение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини