Цената на ПУП-а за подлеза падна драстично

Не 40, а около 17 хиляди ще струва на общината изменението на Подробния устройствен план във връзка с изграждането на автомобилен подлез. Това стана ясно още преди вчерашната сесия на ОбС, на която беше гласувано решение за изменението му. Заради тази точка в дневния ред в залата имаше представители на гражданската инициатива, които вече по традиция изгледаха цялата сесия, за да проследят гласуването на това решение.

Голяма част от гласуваните предложения имаха формален характер. Така безрезервно съветниците приеха отчета на Дечко Петков за дейността им през второто полугодие на  2012 година и информациите за трудовата заетост и демографската характеристика на общината. В доклада си председателят е посочил промяната в състава на общински съвет, но никъде не пише, че е имало промяна в ръководството му на 31 август. Не е отразен и избора на нов заместник -председател.  За бойкотираната сесия също не става дума. Отчетът има формален характер и се прави заради изискването на Закона за местното самоуправление и местната демокрация. От пълнотата му няма да произтече нищо съществено.  От него става ясно още, че към местния парламент са подадени 184 предложения, взети са 78 решения, най-голямата част от тях – 27 са свързани с общинска собственост. Пълният текст на доклада можете да прочетете тук(документите от точка 1 на дневния ред).

На сесията се гласува и промяна в Наредбата за местни данъци и такси, касаеща хотелиерите. Тя е продиктувана от решението на Конституционния съд, че до сега противоконституционно се е определял туристическия данък на базата на брой легла в хотелите.  С промените данъкът ще се плаща на база заети легла. В гласуването не участва Митко Хубинов, за да не бъде в конфликт на интереси.

В сдружението на общините от РАО“Тракия“  за  делегат беше избран Дечко Петков. Когато той не може да представлява община Първомай на форумите на асоциацията, ще бъде заместван от Маргарита Давчева.

С решение на  ОбС Регионално управление „Социално осигуряване“  ще бъде преместено в стая 223 на сградата на общинска администрация. От организацията отново ще ползват помещението безвъзмездно, както е било до сега. По време на разискванията в комисиите беше поставен въпросът- възможно ли е да се предявят претенции за наем. Оказа се, че ОбС може да откаже стая на бюджетна организация, каквато е РУСО, с подходящи мотиви, но не може да иска наем за нея.

Гласувани бяха и други решения. Съветниците се съгласиха да се предостави общинска земя на държавата за изграждане на АМ“Марица“. Одобрен беше бизнес-плана на ВиК- Пловдив и ПУП за построяване на станция на БТК в село Бяла река.

Въпреки притесненията на присъстващите граждани, без проблеми мина и решението за изработването на проект  на нов ПУП и одобряване на задание за проектиране на Нов пътен подлез.  Под сурдинка останаха недоволството на други граждани - чиито имоти ще бъдат пряко засегнати от изграждането на това съоръжение и предупрежденията, че във вида, в който беше представен, подлезът би бил опасен за шофьорите.  Любопитно е, че с изключение на д-р Димитър Кертиков, нито един „опозиционер“ не пожела да говори публично.

Сесията завърши с допълнително приетата точка за утвърждаването на д-р Румяна Бойлова като управител на МБАЛ – Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини