На всяко новородено се падат по двама починали

Почти два пъти повече са починалите, отколкото новородените през 2012г., се вижда от докладната записка на зам.кмета Юлиян Димитров, разглеждаща демографската структура на община  Първомай. 255 са родените, от тях 147 в Първомай и кварталите. Това е с 5 бебета повече, отколкото през 2011. Въпреки, че в България има драстичен спад на раждаемостта, тук можем да се похвалим, че тя се запазва.

През новата 2013/14 учебна година в първи клас трябва да влязат 236 деца, от които  128 живеещи в  Първомай и кварталите  Дебър и Любеново. Предполага се, че те ще учат в четирите местни училища.

В ученическа възраст са 4116 жители на общината, а в трудоспособна (над 18години) - 23537. Пенсионерите са  8132.

Починалите през 2012г. са 494, от които 230 от селата.

В докладната са набелязани и основните тенденции в демографското развитие-  населението намалява и застарява, над 62 години жените видимо са повече от мъжете. Отчетена е и сериозната тенденция за външно мигриране, като посочените причини са безработицата и икономическите условия. Към тях можем да добавим лошата инфраструктура, особено в селата,  липсата на нормална комуникация, близостта на големи градове, предлагащи много по –добри условия за работа, живот и образование на децата.

Надяваме се на базата на предложената докладна, наред с информацията за трудовата заетост, да бъдат взети решения, които биха променили положително тези тенденции. В тази посока добро предложение преди избори 2011, беше направено от съветниците от листата на РЗС- еднократно да се подкрепят семейства, който отглеждат децата си в общината.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини