362 безработни е назначила общината през миналата година

За 2012-та година Община Първомай е назначила по програми и схеми за временна заетост  279 безработни лица, между които има и такива, които са с увреждания. Част от тях са програмите за обучение и стаж  „Аварийни дейности при зимни условия“, осигурила 39 работни места, „Ремонт и поддръжка на пътища“ -22 работни места,“Техник-еколог“ – 38 , „Градинари“ – 49 и т.н.

81  трайно безработни лица са започнали работа по проекти, финансирани от ЕС и реализиращи се от общината – за личен и социален асистент, домашни помощници и още 2-ма квалифицирани социални работници по проекта за приемни семейства „И аз имам семейство“.

Общо назначените през изминалата година са 362.

Данните са от публикуваната информация за състоянието на безработицата и трудовата заетост в Община Първомай през  2012 година. Според записаното в него, очакванията през настоящата година са още 400 безработни да бъдат назначени по различните схеми.

В доклада се споменава, че за изминалата година безработицата е нараснала с около 3,3% и в момента е около 19,78% или това са 1740 безработни. От тях 67% са неквалифицираните и  само 16% специалистите, от които 1/3 са с висше образование. Най- много безработни са тези, които са надхвърлили 55-годишна възраст.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини