В Градина избраха "Мисис баба"

Алтънка Василева стана „Мисис баба“  на конкурса, проведен в село Градина по случай Бабин ден. Състезанието беше част от организирания от кметството празник. Млади майки и баби с млади сърца се събраха, за да си спомнят за свързаните с този ден обичаи. За тях разказаха и показаха местната акушерка Станка Кънчева, заедно с няколко млади майки. Жените се забавляваха с традицията мъжете в този ден да са обект на насмешки от страна на половинките си, бабата да прекажда с тамян върху керемида под полите на младите булки, и с ред благословии между които и „пълната да се изпразни, а празната да се напълни“.

Кулминацията на празника беше състезанието за най- опретна баба. Кандидатките за титлата „Мисис баба“ трябваше да се справят с поставянето на съвременни еднократни пелени в първи кръг. След това си припомниха  как се сгъват и слагат старите платнени пелени – две тензухени и две бархетни.Организаторите малко се притесниха, че намерените комплекти не бяха в отлично състояние, но всички знаем, че те вече са излезли от употреба. Най- затруднени бяха бабите когато трябваше да закърпят скъсани дрешки. И не защото са забравили как се държи иглата, а защото зрението им попречи да се справят бързо с вдяването на конеца. Накрая на състезанието журито единодушно избра за победител бабата на три внучета Алтънка Георгиева. Да станат повече внуците, да доживее и правнуци и догодина да предаде короната на новата победителка й пожелаха съдиите на състезанието.

22 са родените през миналата година бебета в най-голямото село на община Първомай. За радост на учителите  това е бройка за един пълен клас след 6 години.

В програмата участие взеха Певческата група на читалище“Селска пробуда“ и момичетата от танцова формация „Евридика“. Гости на събитието бяха д-р Станка Апостолова, местната  акушерка Янка Иванова, директорката на училището в Градина Пенка Петкова и въпреки, че на този ден в кръчмите влизат само жени, на събитието присъства и кметът на селото Бальо Балев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини