Работим за правителството до 1 май. Вестниците в събота

24 часа: Да хеджираш климата

Продаваш сладолед или бира, но те изненадва хладно и дъждовно време, което убива продажбите.

Ако живееш в Чикаго или където и да е в САЩ, или пък в Лондон, можеш да си купиш опция или климатичен фючърс срещу неблагоприятно време и така да компенсираш загубата на приходи.

Леката зима пък реже от печалбите на енергийните компании, които разчитат да заработят пари от студа. Те също могат да си "застраховат" загубите от по-високата температура. Фирми, които продават чадъри, сключват договори за определен отрязък от време да им се плати, ако няма дъжд. Ветрови паркове разписват за дни с критичен силен вятър, който изключва турбината, за да получат компенсации, че перките не се въртят. Сред големите клиенти,  които хеджират времето, са пъбовете в Англия,

 

24 часа: Борисов сезира прокуратурата и поиска ревизия на сделките в Несебър

Премиерът Бойко Борисов настоя вчера прокуратурата да провери всички сделки с държавни и общински имоти в община Несебър през последните 9 г. Той изпрати писмо до и.д. главен прокурор Бойко Найденов, в което иска да бъде разпоредена проверка и на издадените разрешителни от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документите. Настоява се проверката да е от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г.

Само час след писмото на премиера от прокуратурата съобщиха, че разпореждат пълна проверка по законосъобразността на сделките в Несебър.

 

Труд: Работим за правителството до 1 май

Точно до 1 май българите ще работят, за да си платят данъците през 2013 г. Това изчислиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си.

Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано - ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света се знае като Tax Freedom Day.

През настоящата година денят на свобода от правителството носи известна ирония, тъй като спираме да работим за правителството точно в т. нар. Ден на труда - традиционно неработен.

 

Труд: Запорираха имущество на Веселин Георгиев - Батко за над 4 100 000 лева

Обезпечителните мерки за възбрана и запор върху имуществото на станалия известен с аферата „Батко и Братко" Веселин Георгиев и неговата съпруга са наложени от Софийски градски съд и Сливенски окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщиха от комисията.

Запорираното в полза на държавата имущество е на стойност над 4 100 000 лв. и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

 

Стандарт: Папата гледа филм за Максим

Ватикана ще гледа филм за покойния български патриарх Максим. На 22 януари в залата на телевизията на Светия престол ще се завърти лентата "Моето служение" на журналиста от БНТ Горан Благоев, научи "Стандарт" от синода. Специална покана е отправена към папа Бенедикт XVI. Засега присъствие са потвърдили няколко кардинали, сред които шефът на ватиканската библиотека Рафаел Фарина и отговорникът за диалога с Източната църква.

Прожекцията е в памет на дядо Максим, който празнуваше имен ден на 21 януари, деня на преподобни Максим Изповедник.

Филмът е 54 минути. За римската му премиера са направени субтитри на италиански. Лентата е заснета за 90-ия рожден ден на патриарх Максим. Тя е запечатала единственото му обширно интервю. Инициативата за възпоменателното събитие е на и.д. посланика ни към Светия престол Стефан Бончев.

Светият синод ще бъде представен от епископ Антоний, викарий на митрополита ни в Европа Симеон.

Стандарт: Променят пет закона заради дюните

Пет закона ще бъдат променени, за да се регулира по-добре строителството в защитени територии. Междуведомствената комисия, която вече започна работа по препоръка на премиера Бойко Борисов, ще трябва до седмица да предложи нормативни промени в закона за опазване на околната среда, закона за горите, закона за черноморското крайбрежие, закона за защитените територии и закона за биоразнообразието. С мнения за по-добри правила, които да опазят дюните и другите защитени територии и зони, ще се включат еколози и неправителствени организации, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. Шефът на природозащитниците от "Зелени Балкани" Тома Белев, който е сред еколозите, алармирали за строителство върху дюните край Несебър, също ще е в работната група.

Вчера Павлова отмени строителното разрешение, което даваше право на терен от 29 декара край Несебър, включващ 8,5 дка дюни, да изникнат 122 жилищни сгради като  етап от застрояването на ваканционен комплекс "Черно море".

Монитор: Полицаи вързаха Магарето след обир на трезор

Популярният касоразбивач Магарето успя да обере трезор в Кърджали, но се размина с плячката си, след като униформените стреляли по него със стоппатрони и успели да го заловят. Достойният за холивудска лента екшън се разиграл в четвъртък през нощта пред обществения трезор на ул. „Сан Стефано" в града. Инициатор на нападението бил 37-годишният Славчо Магеров, известен с прякорите Магарето или Мегера. Около 1,30 часа той и хората му влезли в трезора през външен прозорец. След това обезвредили охраната, елиминирали сигналните системи и проникнали в помещението, където се съхраняват касетките с ценности на клиентите.

Монитор: Топломерите по избор

Топломерите да станат по избор. Тази възможност е заложена в проекта на националната програма за стабилизиране на топлофикационния сектор, става ясно от разписаните в нея мерки за стабилизиране. Те предвиждат още топлофикациите да поемат функциите на топлинните счетоводители, както и собствеността върху индивидуалните разпределители. А също така подмяната на сегашните топломери с такива с дистанционно отчитане да се финансира от европейски средства.

Според експертите на Министерството на икономиката и енергетиката, които са писали националната програма, години след въвеждането му топлинното счетоводство все още е предмет на недоверие. Затова те смятат, че ако се даде възможност на етажната собственост да избира начина на отчитане на парното, подозрителността на абонатите ще спадне. В тази връзка те предлагат етажната собственост да решава дали парното ще се отчита с топломери, ще се смята на кубатура или пък по друг начин.

Монитор: София с машинки за паркиране като Лондон

Столична община ще монтира три машинки за самотаксуване в „синя" и „зелена зона" в столицата. Така жителите и гостите на София ще могат да оставят колата си в местата за платено паркиране, без да изпращат SMS или да търсят контрольор, за да си купят талони.

„Най-напред ще ги изпробваме, за да елиминираме субективния фактор. Подобни апарати има и в много европейски градове", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Всеки шофьор ще може да избере времето за престой. В машинката той ще може да пусне монета за половин или един час. Автоматът ще издава билет, който шофьорът трябва да постави зад предното стъкло на таблото на колата си.

Сега: Еврофондовете спасили България от рецесия

Ако ги нямаше еврофондовете, България щеше да е една от многото европейски държави, затънали през 2012 г. в повторна рецесия. Въпреки че страната ни е на опашката в ЕС по процент на усвояване - едва 30.7% от средствата, които й се полагат, безвъзмездните траншове от Брюксел са се отразили благотворно на икономиката. Това разкрива пространен правителствен документ, озаглавен "Стратегически доклад 2012".

Всяка държава от ЕС задължително изготвя такъв доклад веднъж годишно. Целта е да се измерят реалните ползи за бизнеса и за гражданите от инвестирането на милиардните еврофондове. От новия преглед за България например става ясно, че по 20 приключили към 30 октомври проекта за регионално развитие са реконструирани 454 км пътища, че по новите лъчове на метрото в София се возят по 135 000 пътници дневно, с европари по програма "Околна среда" са изградени почти 300 км канализационна мрежа и водопроводи, а близо 60 000 безработни са научили занаят в обучения, финансирани от Брюксел. Поетапно са пуснати в експлоатация лотове 2 и 3 от магистрала "Тракия", а през август - и част от лот 4, или общо 68 км нови автомагистрали. По жп линията Пловдив - Бургас вече са рехабилитирани 126 км влаков път.

 

Дума: Замазват „Дюнигейт" с избирателни проверки

Отчаян опит да удавят скандала "Дюнигейт" с множество комисии и проверки направиха управляващите вчера. Беше обявено, че по нареждане на Бойко Борисов тръгват избирателни проверки по сделките със защитени територии. Регионални комисии в Бургас, Варна и Добрич щели да нищят получените сигнали за допуснатите нарушения с имоти.

Проверки на сделки от началото на мандата на ГЕРБ обаче няма да има. "Министърът беше ясен, че след 2009 г. такива сигнали няма", скри се зад гърба на Мирослав Найденов областният управител на Бургас Константин Гребенаров.

И.д. главен прокурор Бойко Найденов пък нареди да бъдат инспектирани всички извършени разпоредителни сделки с държавни и общински земи в община Несебър. От прокуратурата обявиха, че било предвидено проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г.

В опит за допълнително замазване на следите регионалната министърка Лиляна Павлова също светкавично обяви, че разрешението за строеж върху спорните територии е отменено и обвини за всичко главния архитект на Несебър. Разрешението за изграждане на 122 жилищни сгради било издадено незаконосъобразно, както била показала проверка на ДНСК.

От БСП обявиха вчера, че ще настояват за анкетна парламентарна комисия по случая, която да бъде съставена на паритетен принцип. Стига са си мили ръцете с предишното управление, нарушението си е изцяло на ГЕРБ, коментира Сергей Станишев.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини