Еуфорията на дванайсетиците подмина Първомай

На 12.12.`12 Васко Георгиев навършва 12 години

Еуфорията на повтарящите се дванайсетици  подмина Първомай. На днешната дата нито една двойка не сключва граждански брак в общината. Църковен съвсем не е възможен, защото венчавките по времена пости са забранени.

За късметлия на този ден се счита Васил Тончев  Георгиев от Любеново,който освен, че е роден на 12.12., ами на днешната дата през 2012-та навършва 12 години. Да е жив и здрав и всичко лошо да е зад гърба му.

В речника на символите срещу 12 пише – това е числото на пространствено времевите деления. То е произведение на четирите посоки на света по трите пространствени измерения.  Или умножението на четирите стихии – вода, земя, въздух и огън по трите алхимични начала – сяра, сол, живак. 12 е библейско число, неразривна част от християнската религия – 12 са апостолите, Яков имал 12 сина, дървото на живота – 12 плода и още много 12-ци се срещат в Библията.

За племената от Мали 3 и 4 са мъжкото и женското начало и от съчетаването им зависи 7 (сборът им) и 12 (произведението им). Като 7 е човешкото начало, а 12 – бъдещето.

Кръглата маса на крал Артур също е с 12 рицари. А при картите Таро – 12 е числото на осъществяването, на завършения цикъл .

За математиката 12 е първото число с 6 делителя. Знаейки това още древните математици не случайно са избрали да разделят годината на 12 месеца, а живелите по нашите ширини са ги разпределили  в  4 сезона с по три месеца. Не е случаен и фактът, че часът и минутата се състоят от 60 равни части, а 60 се дели на 12. В древността вместо популярната в момента десетична бройна система, се е използвала дванайсетичната и меренето в дузини.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини