България: Мартеница и мутри

Мартеницата и мутрите са символи на България според чужденците, които живеят у нас.

Това сочат данните от анкета на списание "Вагабонд", цитирани от БГНЕС. Според главния редактор Антоний Георгиев в страната ни живеят между 45 000 и 65 000 чужденци и досега никой не ги е питал какъв е символът на България. Един от тях - германец, който живее във Варна, предложил мутрите, защото "активно подпомагали германската икономика, купувайки местни автомобили".

Сред другите символи на България, посочени от чужденците, са секси-момичетата, ракията и цигарения дим, уличните кучета, магарешките каруци до лъскавите джипове, презастрояването на черноморските курорти, както, утрин в Родопите, както и изразът "ей сега". Последното, според англичанин изразява в най-голяма степен отношението на българина към понятието "време".

Чужденците са посочили нестандартни символи като мириса на печени чушки през есента, сергиите с цветя по тротоарите и лютеницата. Никой не е назовал Мадарския конник или розата, макар някои да са посочили Рилския манастир. Някои от отговорите пък били определено негативни, като този на англичанин, описал България като "място, където всички са корумпирани и никой не е в състояние да докара някаква работа до край".
В анкетата са получени и предложения за личности като символи на България. Най-често посочваните лица са Димитър Бербатов, Петър Дънов, Алеко Константинов и Бай Ганьо, и президентът Георги Първанов.

Посланикът на Ирландия Джефри Кийтинг пък посочи Рилския манастир. От своя страна пресаташето на германското посолство Елизабет Хорибунг заяви, че за нея най-доброто в България е шопската салата.

Кампанията започва от днес и ще продължи до 18 октомври. Два дни по-късно ще бъдат обявени резултатите от нея. Гласуването за символ на България ще става на сайта на списание „Вагабонд".
Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини