След Марковска и Гугушевагейт. Вестниците в събота

„Стандарт": След Марковска и Гугушевагейт

Гугушевагейт разтресе парламента. След скандала със съдийката Венета Марковска сега депутатите подхванаха новата кандидатка за конституционен съдия - Галя Гугушева. Прокурорката също като Марковска е номинация на независими кандидати. Предложението за нея дойде от СДС, но депутатите от партията не я подкрепиха. В парламента срещу Гугушева вече има два сигнала. Единият е от адвокат Петър Ванев, който е приложил документи за пране на пари от фирми, свързани със семейството й. Във втория сигнал от гражданска инициатива "Справедливост" се настоява да се провери принципът на случайно разпределение на 43 дела на обвинителката. Председателят на правната комисия Искра Фидосова вече е изпратила писма до Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС и до Агенцията по вписванията във връзка със сигналите за Гугушева, стана ясно вчера.

„Труд": Дянков: Гнусно е, но премии в Темида ще има

"Просто е гнусно." Така финансовият министър Симеон Дянков коментира искането на Висшия съдебен съвет да одобри раздаването на 10 милиона лева коледни бонуси в системата.

"Това е най-нереформираният сектор, единственият, заради който ни критикува ЕС. Трябва да се засрамят предвид свършената работа", заяви Дянков.

Той обясни, че бонуси не се дават, защото някой си изпълнява задълженията. Но допълни, че няма как да не разреши раздаването по половин заплата на магистратите, защото парите са на Темида. Той припомни, че през 2009 г., когато опита да спре бонусите, магистратите го заплашиха със съд. "Те знаят, че аз съм задължен по закон да подпиша, но при явното несправяне на съдебната система просто не разбирам защо това се прави", каза финансист №1.

„Дума": Борисов: Пенсионерите никога не са били по-богати

Никога българите не са били по-богати, заяви Бойко Борисов в отговор на питане на Мая Манолова за мерките на правителството за повишаване доходите на гражданите до края на мандата по време на парламентарния контрол вчера. За да докаже, че хората не са бедни, Борисов изтъкна, че в банките има спестявания от 32-33 милиарда лв. Не всички нямат пари, на някои им стигат и ги слагат на влог, посочи той. Борисов пресметна, че минималната заплата от начало на мандата на ГЕРБ се е увеличила с 29,9%.

„24 Часа": Разглеждат възможността за връщане на зоните за пушене в заведенията

Следващата седмица в Комисията по здравеопазване ще се разглеждат промени в Закона за здравето, които да либерализират режима на пушене на закрито. Това съобщи в Пловдив председателят на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, цитирана от Дарик.

Тя уточни, че промените няма да разрешават пушенето след 22:00 ч. в заведенията, по-скоро се предвижда връщане на старата разпоредба за зонирането на пушачи и непушачи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини