За 33 месеца трябва да усвоим 36 млн. лева

Официално беше подписан договор между  Министерството на околната среда и водите и община Първомай, според който за 33 месеца ще трябва да усвоим безвъзмездна финансова помощ в размер на 36 млн. лева за „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води“, считано от датата на подписване – 5 декември.

Подпис от страна на МОСВ е положила министър Нона Караджова. На церемонията са присъствали кметът на общината Ангел Папазов, Председателят на ОбС съвет Дечко Петков, Елена Кичукова и инж. Надежда Желязкова. Освен с подпис, договора е бил скрепен с поднесени от гостите пита и вино.

Одобряването на проекта стана след много години подготвителна работа и благодарение на отворената през 2008 година мярка за техническа помощ за изработване на инвестиционен проект.  Подписания преди дни договор касае реализирането на такъв проект.

Благодарение на него , в местността Кориите в кв. Любеново ще бъде изградена пречиствателна станция а почти 20 000 еквивалент жители. Сегашният открит канал ще се смени с  модерен колектор със стъклопластови тръби, с обща дължина 3321м. Трасето му ще е успоредно на първомайското дере.

В Любеново, Дебър и ромската махала (обхващаща улиците Летоструй, Владая, Лудогорие и част от Съединение) ще бъде изградена 20338 м канализация и ще бъде подменен 21573 м водопровод. За изпълнението на проекта ще са нужни около 200 специалисти, технически лица и работници.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини