Кертиков сменя Маджаров в болницата

С решение, взето по скандален начин, общинските съветници решиха мястото на управител на МБАЛ в Първомай временно да бъде заето от д-р Димитър Кертиков. Присъстващите вчера на сесията граждани освиркаха съветниците, отстранили д-р Маджаров.

Предложението за освобождаването му беше внесено като 23 точка от дневния ред на редовната сесия на ОбС. В залата бяха около 30-40 граждани, приятели на доктора и служители в болницата. Те търпеливо проследиха взимането на решения по всички 22 предходни точки и въпреки необичайно проточилата се сесия, останаха до края.

По предложение на Иван Димитров беше дадена думата на д-р Маджаров. Като бивш общински съветник той попита защо докладната не се чете в зала, така както е редно, за да се запознаят присъстващите със съдържанието й. При опита му той да направи това, председателят на ОбС възрази  с : „Аз ви разреших да кажете само няколко думи…“,  „Колко точно?“ – попита докторът и  накратко опроверга всички мотиви, изложени в докладната. Категорично отрече болницата да е неефективно управлявана, като изреди финансовите резултати през последните години. Не е вярно, според него, че закупуването на лапароскопска техника и 4D видеозон е нецелесъобразна инвестиция- те са били необходими, за да се повиши нивото на АГ отделението.  Като лъжа определи, че „От 1 ноември пет лекари напуснаха болницата, а още толкова, сред които и ръководители на отделения, се канят да направят това“. Според него текучеството не е от вчера. Само двама са напусналите в скоро време доктори. Маджаров каза, че след 10 години работа на напусналия гастероентеролог  за пръв път Вътрешно отделение е на печалба.  Отрече, че заплатите в болницата са намалени с 30-40%. Накрая призна, че ОбС е в правото си да назначи управител на МБАЛ- Първомай, но не е съгласен някой да плаши хората с това, че болницата загива.Той пожела и успех на д-р Кертиков – един уважаван лекар.

В подкрепа на настоящият управител се изказаха Петър Ганев и д-р Катя Попова.  Екскметът  каза, че ако се смени ръководството на болницата, ще предложи тя да бъде продадена, за да се спре трупането на политически дивиденти на гърба на болните хора. „И на персонала“ – се чуха възгласи от залата.

Д-р Попова попита дали д-р Кертиков отговаря на критериите и притежава ли диплома по здравен мениджмънт, но отговор не получи.

След това се премина към скандалното гласуване на  едно решение с три точки: да се освободи д-р Маджаров, да се назначи за временно изпълняваш длъжността управител д-р Кертиков и да се направи финансов одит на МБАЛ – Първомай.

Против направеното предложение гласуваха Красимира Александрова, Красимир Грозев, Желязко Пашев, д-р Катя Попова, Петър Ганев, Ресми Саид,Иван Димитров и Пенко Запрянов, а Илия Ганчев се въздържа. В знак на възмущение гражданите напуснаха залата преди сесията да е приключила, но отвън посрещаха с дюдюдкане и освиркване народните избраници, подкрепили решението за смяна на управителя на болницата.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини