Две Наредби с добри пожелания за кучетата ще разглежда ОбС

Две наредби свързани с кучетата ще бъдат разгледани и гласуване на следващото заседание на ОбС, в петък 30 ноември. Едната е  за овладяване на популацията на бездомните кучета.  Проблемът с уличните животни не е на дневен ред в общината, но изискванията на закона повеляват изработването на такъв документ.

 Наред с това, ще бъде приета и Наредба за отглеждане и регистрация на домашните любимци.  За 2012 година в общината има регистрирани едва 9 кучета. В същото време администратори се опасяват, че ако тръгнат да събират таксите или да глобяват стопаните на нерегистрираните любимци, много хора ще се откажат от тях и улиците ще се напълнят с безстопанствени животни.

В наредбата надлежно е описано как се придобиват и регистрират домашни кучета . От такса за притежаване се освобождават кучетата на инвалиди,кастрирани кучета, ловни кучета, такива с поставен микрочип през първата година на регистрация и други. Собствениците им са длъжни да подадат декларация за притежаване на куче, независимо дали са освободени от заплащане на такса. В наредбата са описани задълженията на собствениците и условията за отглеждането им.  Наредбата забранява разхождането на домашни любимци на територията на детски градини, училища, здравни заведения, детски и спортни площадки, паркове и търговски обекти.

Сред добрите пожелания в Наредбата е и вменяването на отговорността за контрол и санкции на кметовете и кметските наместници.  

Проекта за наредба е бил предоставен за обсъждане 14 дена, в които не е имало  възражения и други предложения.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини