"Трампа" и Петя Дубарова впечатлиха първомайски ученици

Филмът „Трампа“ с участието на  Петя Дубарова впечатли ученици от Първомай. Те отбелязаха 50-годишнината от рождението на бургаската поетеса със стихове, спомени и откъс от филма. Членовете на клуб „Публична реч“ и артисти от Центъра за сценични изкуства се събраха в читалище „Св.св. Кирил и Методий“, за да рецитират научените от тях нейни стихове.  

Клуб „Публична реч“ е с ръководител Добринка Вангелов. Той съществува втора година в ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“ по програма УСПЕХ. Учениците от читалищния център също работят за втора година заедно с Теодора Кирякова. За пръв път децата имаха поставена задача да се запознаят с творчеството на Петя Дубарова и сами да изберат стиховете, които са ги впечатлили. Прозвучаха произведения, писани от най- ранна детска възраст  „Пиленце“, „Последен танц“, „Живот – Ракета“, до зрелите стихове на Петя, тези които я направиха известна още в тийнейджърска възраст – „На петнайсетгодишните“„Мисли в час“, „Посвещение“ и други. Библиотекарките Ани Сиракова и Емилия Ангелова разказаха на гостите за поетесата и прочетоха спомени за нея. Изненада за присъстващите беше откъса от филма „Трампа“ с участието на Петя Дубарова. В трите минути филмова лента  днешните ученици се сблъскаха с лицемерието, бездушието, откриха вечния спор между поколенията, разпознаха конфликтът в училище, такива каквито са били преди повече от 30 години и съществуващи до днес. Изненадани от това, което видяха, много от децата заявиха, че ще намерят филма на Георги Дюлгеров в интернет и ще го изгледат.

Тази поезия я почувствах веднага – сподели Татяна Георгиева – ученичка от ПГСС – толкова ни е близко всичко. Избягал от формалността и задължителните литературни произведения, децата се радваха на своята изява. А накрая, въодушевени, обещаха с четене на непознати стихове  да се включат в отбелязването на 3 март.

Ана Крумова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини