От кмет и Общински съвет зависи свързването на северния и южния край на града

инж. Ася Станишева и инж.Иван Здравчев

Построяването на подлез за автомобили и свързващ северен и южен Първомай вече зависи  от кмета и общинския съвет.

 Има готов, разработен проект и осигурени средства за реализирането на съоръжение, което ще преминава под жп линията малко по- на изток от мястото на стария прелез. Проектното предложение е разработено от iинж. Ася Станишева и инж. Иван Здравчев.  На организирана от Красимира Александрова среща двамата подробно запознаха гражданите с разглежданите и отхвърлените варианти и с този, който считат за най- удачен. Освен тях, в Пленарна зала бяха още и Христо Алексиев зам. директор на НКЖИ, областният координатор на ГЕРБ Димитър Лазаров, а сред присъстващите граждани – почти половината общински съвет во главе с председателя им Дечко Петков, който активно си водеше записки през цялото време.

От изказването на организаторите на срещата стана ясно, че сега топката е в ръцете на кмета и ОбС. За да може да се започне работа по изграждането на подлеза са необходими заповед на градоначалника за възлагане на изработване на проект, решение на общински съвет, изработване на подробен устройствен план, провеждане на процедури и конкурси за възлагане на изпълнението. Росица Генова постави въпроса за средствата за изготвяне на ПУП и сроковете за изпълнение. Тя, в качеството си на общински съветник, поиска да знае това колко ще струва на общината. Отговорът на Димитър Лазаров политизира проблема и наелектризира представителите на различните политически групи в местния парламент. Той обвини Меглена Кунева за това, че проблемът на първомайци не е бил решен още преди започването на изграждането на линията Пловдив – Свиленград. А иначе отговорът на поставените от Генова въпроси е около 40 000лв за ПУП, които трябва да бъдат отделени от бюджета на общината и около 4 месеца за процедурите.

Недоволство изказа д-р Димитър Кертиков. Той би се чувствал пряко засегнат от построяването на съоръжението, тъй като имотът му е в близост до мястото където трябва да се направи вход/изход за подлеза. Докторът е притеснен за пропадането, което вече е факт за живеещите в близост до линията, за подпочвените води, за радиуса на съоръжението – общо 7 забележки. Накрая изказването му завърши с това, че събралите се в залата и подкрепящи реализирането на този проект са много по- малко от хората, които са против.

Откъде ще дойдат парите за изграждането на подлеза в залата не стана ясно. Единствено Красимира Александрова подчерта, че проблемът е решен с  „личното участие на г-н Борисов“ и че парите са осигурени. В последствие г-н Алексиев поясни, че в проекта за изграждане на втория етап на високоскоростната линия(Димитровград – Свиленград) са заложени 20 млн. за ремонт, поддръжка и строителство на нови съоръжения между  Първомай и Димитровград. До тук, вече са изразходвани една част от тях,за да се заплати проектирането на подлеза. Очакванията са, че Свързването на Севера и Юга ще струва около 4 милиона.

Проектът
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини