Църквата чества първоучителя Св. Климент Охридски

Днес българската православна църква отдава почит на свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Той е средновековен учен и първият епископ, който е проповядвал на старобългарски език. 

Православната църква тачи св. Клаимент като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че той е българин, роден в Югозападна Македония и на млади години е участвал в хазарската и аланската мисия на светите братя Кирил и Методий. 
Със сигурност Климент е взел участие в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим през 868 година, преди смъртта на св. Кирил. 
След кончината на Кирил в Рим през 869 година, Климент се връща заедно с Методий в Панония и Великоморавия. А след смъртта на Методий, той, заедно с Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия. 
На събора през 893 година в Преслав, Климент е избран за пръв епископ. Като такъв той неуморно работи 30 години за утвърждаване на Християнската вяра сред своя народ. 
Климент построява църкви и манастири, а с молитвите си извършва много чудеса. Освен това, той опростява глаголицата и съставя буквите на т. нар. кирилица. 
Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език - той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда и църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В „Краткото житие“ се казва, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се е развила постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10-ти век. 
Скоро след смъртта на епископ Климент, той е канонизиран. Успението му се чества на 27 юли. Мощите на големия просветител на нашия народ са в Охрид, а част от тях се намират и в новопостроената в Пловдив църква ‘Св. Климент Охридски’. Малцина, обаче, знаят, че главата на свети Климент се намира в манастира ‘Св. Йоан Предтеча’ близо до Верия, Северна Гърция.
Денят на Свети Климент е патронният празник на най-старото висше учебно заведение в България - Софийския университет. По стар стил датата е била 8 декември - зчествана и до днес като Ден на българските студенти.
На именниците - Климент, Климентина, Клементина - честито!
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини