Погребват ОЦК АД на 7 януари

Иванка Караколева

   На 7 януари ОЦК”АД ще бъде погребано. Тогава ще бъдат уволнени и последните работници от дружеството. На 7 декември на 62 от общо 78 души персонал ще бъдат връчени предизвестия за освобождаване от работа. Това съобщи пред журналисти  областния координатор на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева. Караколева каза,че предизвестията се връчват от временно изпълняващия длъжността изпълнителен директор Валентин Манев. Досегашната шефка на предприятието Славея Стоянова е напуснала поста.

  Ще останат неколцина администратори, които ще оформят документите на напускащите, каза още Иванка Караколева.Тя каза още, че сегашното ръководство действа без да информира синдикатите.

   Първите работници завели иск и депозирали изпълнителни искове вече получават парите си, каза още Караколева.

  Тя обяви, че кризата в ОЦК е била предизвестена още преди година, когато е било спряно оловното производство. Тогава заплатите са закъснявали с по двадесетина дни. Караколева предлага пред събрание на около 500 работници да се започнат стачни действия. Повечето от работниците обаче отказват, защото не искат да им бъдат удържани пари от заплатите. Това дава кураж на ръководството на завода, което на практика спира да им привежда трудовите възнаграждения.

  Караколева каза също, че от новия собственик на цинковия завод „Хармони 2012” са наели 16 работници, които да чистят инсталациите. Тя смята, че това е подготовка за пуск на производството.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини