Папазов: Финансовата криза и безработицата са най-големите проблеми на общината

На 3 ноември се навършва точно една година от конституирането на последния общински съвет и встъпването за трети мандат на кмета на община Първомай – Ангел Папазов.Разговаряхме с него за удачите и проблемите през последната година:

Как се чувства кметът след първата година на третия си мандат? Каква е разликата с първия?

А.П.:Кметът се чувства добре. И ще обясня защо е по-добре отколкото ако е в първия си мандат. Първо в третия си мандат кметът стартира с високо вдигната летва. Второ, вече има много въпроси, които са решени, а други се решават. И трето - удобството е, че вече има изградени контакти с хората от града и населените места в общината. С хората аз правя почти всеки ден срещи. Няма населено място, в което да не влизам минимум един път в месеца. Провокирам ги за най- болните и най- трудните въпроси, които имат в ежедневието. Предимство е и екипът на кмета, за който трябва да кажа, че е работещ и е готов да откликне на съответните граждански идеи и мнение.

Кое е това, което в първия мандат за една година не може да се постигне, а е нужно повече време?

А.П.:Категорично - връзката с хората. Факт е, че за малко повече от час работа съм търсен 11 пъти. Решавали сме проблем с Гражданска отбрана, чули сме се с човекът, който отговаря за осветлението. Между позвънилите е един строител, който ще работи по пътя Бяла река - Първомай.  Звънял ми е един отоплителен одитор, който ще направи по- икономично отоплението в ОбА. Треньорът на децата от футболния отбор – Златко Николов ме търси във връзка с новите им екипи. Кметът на Дебър – с проблемите на квартала. Още няколко мои служители.

Кои са най-сериозните постижения, които имате за изтеклата година?

А.П.:Най-сериозното ми постижение е, че работя по всички възможни европейски програми- Развитие на селските райони, Регионално развитие, Развитие на човешките ресурси.

Кои са най- непреодолимите проблеми на общината?

А.П.:Финансовата криза и безработицата.  От година станаха особено актуални, в общината започна да се усеща осезаемо. Имаме да събираме голяма сума стари задължения. Не знам точно колко, но е много. Тазгодишните задължения са големи, ТБО е събрана около 70%, а никога до сега не е било толкова малко в края на деветмесечието. Навсякъде се получава срив, който неимоверно оказва влияние върху дейностите и финансовото състояние на общината.

Какво трябва да се направи, за да се напълни бюджета на общината?

А.П.:Много са мерките, които съм предприел.Говоря с фирмите, знам техните проблеми, знам, че  първо трябва да на тях да им помогнем. Рекламирам дейността им. Ето сега предстои среща между бизнеса в Москва и Първомай. Важно е да се рекламира „Произведеното в Първомай“ Турция, Хасковска област, Сливенска област са проявили интерес и са сред евентуалните партньори на общината.

Кога ще се оптимизира образователната мрежа в общината? Трети мандат очакваме решителни мерки в това отношение.

А.П.:Това е един много тежък въпрос, с който признавам, че не се справяме. Започнали сме частичното му решаване.Трябва и вече е неотложно да се предприемат стъпки за решаването на проблемите в  селата Езерово, Воден и Виница. ОбС и кметът ще трябва да направят тези много тежки стъпки за оптимизирането. Без деца не можем да направим нужното качествено обучение, а и да се оптимизират разходите. Това ще трябва да го направим догодина.

Имате ли представа колко пари гълта едно селско училище като това в Езерово(наприемр)?

А.П.:Не мога да кажа в момента, но му трябват около 30 000лв,за да покрият най- минималните си разходи тази година. Този разход е много голям. И то само за едно училище. Съжалявам, че трябва да го кажа, но наистина този проблем не съм го решил. Признавам, че това е един от недостатъците в управлението ми. Радвам се, че в училището в Езерово това вече са го разбрали, но знам, че ще е трудно да го обясним това на хората. Проблем ще има и във Воден и във Виница. Знам, че въпросът ще се политизира, ще се постави и на етническа основа. А това не е така, защото проблемът е икономически. Ще ни атакуват страшно много, но това трябва да се решава. И трябва да се започне от сега, за да сме готови за следващата учебна година. А тепърва предстои да се решава и проблемът с „Христо Ботев“ – и там има недостиг на деца. Но как ще се реши – още нямаме отговор на този въпрос.

А с детските градини как стоят нещата?

А.П.:Предстои да мине през ОбС, но там можем да се похвалим, че сме намерили частично решение с многото деца, които са извън градините. Предучилищното обучение ще го изнесем в „Кирил и Методий“. Работим по въпроса там да направим две групи и да разтоварим двете детски градини в града.

Сред неудачите са градският транспорт и автобусният превозвач.

А.П.:Тази тема е огромна и можем да я разгледаме отделно. Единственото,което мога да кажа е, че се работи по проблема.

А водоснабдяването?

А.П.:Като идея и проектиране водоснабдяването вече е решено. В момента се сменя водопровода  на Бяла река. Проектите за Искра, Езерово и Крушево вече са внесени. Това означава, че догодина ще бъдат пуснати обществени поръчки за строител. След година ще сме решили проблема в ¼ от населените места. Буковският проект също е наред, класиран е по точки, но трябва да изчака тези които изброих. Преработваме и допълваме проектите за Виница и Татарево. Работи се по проекта за водоснабдяването на Драгойново, но той  още не е готов. Градина също има шансове.

Опитахте се да оптимизирате общинска администрация. Достатъчно ли беше?

А.П.:Проблемът с ОбА е голям. Малкото местни приходи влияят върху количеството и качеството на служителите. Това означава, че догодина и там ще се наложи оптимизация. Т.е ще се намали броят на служителите.

А нов заместник - кмет ще има ли?

А.П.:Ще има. Все още се водят консултации. Все пак тази длъжност е политическа и е добре да има консолидация между партиите.

А как се работи с този общински съвет?

А.П.:Много трудно. Съжалявам, че протичат такива процеси в нашия общински съвет, те влияят негативно върху работата на общината. Вече има спешни проблеми,наболели, които трябва да се решат, а изостават.

Оптимист ли сте?

А.П.:Да. Сред хубавите неща, които се случват трябваше да спомена и възраждането на футболните отбори в Градина, Дебър, Караджалово, Бяла река. В Борислав, освен мъжки тим, има две детски групи и една за начинаещи. Спортът вдига духа. Стараем се да ги издържаме, но сме благодарни и на спонсорите, които са много активни особено по селата. А най- много се радвам когато чувам хубави думи за Първомай от хора, дошли от голям град. Като Нина Симова, която казва: „Много ми харесва това, че хората тук не оставят културният живот да замре и поддържат българското у себе си чрез всички тези празници като Майските тържества, надсвирването на оркестри, празника на хорото, които в моята родна Враца ги няма.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини