11 °C

Папазов: Финансовата криза и безработицата са най-големите проблеми на общината

На 3 ноември се навършва точно една година от конституирането на последния общински съвет и встъпването за трети мандат на кмета на община Първомай – Ангел Папазов.Разговаряхме с него за удачите и проблемите през последната година:

Как се чувства кметът след първата година на третия си мандат? Каква е разликата с първия?

А.П.:Кметът се чувства добре. И ще обясня защо е по-добре отколкото ако е в първия си мандат. Първо в третия си мандат кметът стартира с високо вдигната летва. Второ, вече има много въпроси, които са решени, а други се решават. И трето - удобството е, че вече има изградени контакти с хората от града и населените места в общината. С хората аз правя почти всеки ден срещи. Няма населено място, в което да не влизам минимум един път в месеца. Провокирам ги за най- болните и най- трудните въпроси, които имат в ежедневието. Предимство е и екипът на кмета, за който трябва да кажа, че е работещ и е готов да откликне на съответните граждански идеи и мнение.

Кое е това, което в първия мандат за една година не може да се постигне, а е нужно повече време?

А.П.:Категорично - връзката с хората. Факт е, че за малко повече от час работа съм търсен 11 пъти. Решавали сме проблем с Гражданска отбрана, чули сме се с човекът, който отговаря за осветлението. Между позвънилите е един строител, който ще работи по пътя Бяла река - Първомай.  Звънял ми е един отоплителен одитор, който ще направи по- икономично отоплението в ОбА. Треньорът на децата от футболния отбор – Златко Николов ме търси във връзка с новите им екипи. Кметът на Дебър – с проблемите на квартала. Още няколко мои служители.

Кои са най-сериозните постижения, които имате за изтеклата година?

А.П.:Най-сериозното ми постижение е, че работя по всички възможни европейски програми- Развитие на селските райони, Регионално развитие, Развитие на човешките ресурси.

Кои са най- непреодолимите проблеми на общината?

А.П.:Финансовата криза и безработицата.  От година станаха особено актуални, в общината започна да се усеща осезаемо. Имаме да събираме голяма сума стари задължения. Не знам точно колко, но е много. Тазгодишните задължения са големи, ТБО е събрана около 70%, а никога до сега не е било толкова малко в края на деветмесечието. Навсякъде се получава срив, който неимоверно оказва влияние върху дейностите и финансовото състояние на общината.

Какво трябва да се направи, за да се напълни бюджета на общината?

А.П.:Много са мерките, които съм предприел.Говоря с фирмите, знам техните проблеми, знам, че  първо трябва да на тях да им помогнем. Рекламирам дейността им. Ето сега предстои среща между бизнеса в Москва и Първомай. Важно е да се рекламира „Произведеното в Първомай“ Турция, Хасковска област, Сливенска област са проявили интерес и са сред евентуалните партньори на общината.

Кога ще се оптимизира образователната мрежа в общината? Трети мандат очакваме решителни мерки в това отношение.

А.П.:Това е един много тежък въпрос, с който признавам, че не се справяме. Започнали сме частичното му решаване.Трябва и вече е неотложно да се предприемат стъпки за решаването на проблемите в  селата Езерово, Воден и Виница. ОбС и кметът ще трябва да направят тези много тежки стъпки за оптимизирането. Без деца не можем да направим нужното качествено обучение, а и да се оптимизират разходите. Това ще трябва да го направим догодина.

Имате ли представа колко пари гълта едно селско училище като това в Езерово(наприемр)?

А.П.:Не мога да кажа в момента, но му трябват около 30 000лв,за да покрият най- минималните си разходи тази година. Този разход е много голям. И то само за едно училище. Съжалявам, че трябва да го кажа, но наистина този проблем не съм го решил. Признавам, че това е един от недостатъците в управлението ми. Радвам се, че в училището в Езерово това вече са го разбрали, но знам, че ще е трудно да го обясним това на хората. Проблем ще има и във Воден и във Виница. Знам, че въпросът ще се политизира, ще се постави и на етническа основа. А това не е така, защото проблемът е икономически. Ще ни атакуват страшно много, но това трябва да се решава. И трябва да се започне от сега, за да сме готови за следващата учебна година. А тепърва предстои да се решава и проблемът с „Христо Ботев“ – и там има недостиг на деца. Но как ще се реши – още нямаме отговор на този въпрос.

А с детските градини как стоят нещата?

А.П.:Предстои да мине през ОбС, но там можем да се похвалим, че сме намерили частично решение с многото деца, които са извън градините. Предучилищното обучение ще го изнесем в „Кирил и Методий“. Работим по въпроса там да направим две групи и да разтоварим двете детски градини в града.

Сред неудачите са градският транспорт и автобусният превозвач.

А.П.:Тази тема е огромна и можем да я разгледаме отделно. Единственото,което мога да кажа е, че се работи по проблема.

А водоснабдяването?

А.П.:Като идея и проектиране водоснабдяването вече е решено. В момента се сменя водопровода  на Бяла река. Проектите за Искра, Езерово и Крушево вече са внесени. Това означава, че догодина ще бъдат пуснати обществени поръчки за строител. След година ще сме решили проблема в ¼ от населените места. Буковският проект също е наред, класиран е по точки, но трябва да изчака тези които изброих. Преработваме и допълваме проектите за Виница и Татарево. Работи се по проекта за водоснабдяването на Драгойново, но той  още не е готов. Градина също има шансове.

Опитахте се да оптимизирате общинска администрация. Достатъчно ли беше?

А.П.:Проблемът с ОбА е голям. Малкото местни приходи влияят върху количеството и качеството на служителите. Това означава, че догодина и там ще се наложи оптимизация. Т.е ще се намали броят на служителите.

А нов заместник - кмет ще има ли?

А.П.:Ще има. Все още се водят консултации. Все пак тази длъжност е политическа и е добре да има консолидация между партиите.

А как се работи с този общински съвет?

А.П.:Много трудно. Съжалявам, че протичат такива процеси в нашия общински съвет, те влияят негативно върху работата на общината. Вече има спешни проблеми,наболели, които трябва да се решат, а изостават.

Оптимист ли сте?

А.П.:Да. Сред хубавите неща, които се случват трябваше да спомена и възраждането на футболните отбори в Градина, Дебър, Караджалово, Бяла река. В Борислав, освен мъжки тим, има две детски групи и една за начинаещи. Спортът вдига духа. Стараем се да ги издържаме, но сме благодарни и на спонсорите, които са много активни особено по селата. А най- много се радвам когато чувам хубави думи за Първомай от хора, дошли от голям град. Като Нина Симова, която казва: „Много ми харесва това, че хората тук не оставят културният живот да замре и поддържат българското у себе си чрез всички тези празници като Майските тържества, надсвирването на оркестри, празника на хорото, които в моята родна Враца ги няма.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
26 окт 2020
Последни новини