34 °C

Папазов: Финансовата криза и безработицата са най-големите проблеми на общината

На 3 ноември се навършва точно една година от конституирането на последния общински съвет и встъпването за трети мандат на кмета на община Първомай – Ангел Папазов.Разговаряхме с него за удачите и проблемите през последната година:

Как се чувства кметът след първата година на третия си мандат? Каква е разликата с първия?

А.П.:Кметът се чувства добре. И ще обясня защо е по-добре отколкото ако е в първия си мандат. Първо в третия си мандат кметът стартира с високо вдигната летва. Второ, вече има много въпроси, които са решени, а други се решават. И трето - удобството е, че вече има изградени контакти с хората от града и населените места в общината. С хората аз правя почти всеки ден срещи. Няма населено място, в което да не влизам минимум един път в месеца. Провокирам ги за най- болните и най- трудните въпроси, които имат в ежедневието. Предимство е и екипът на кмета, за който трябва да кажа, че е работещ и е готов да откликне на съответните граждански идеи и мнение.

Кое е това, което в първия мандат за една година не може да се постигне, а е нужно повече време?

А.П.:Категорично - връзката с хората. Факт е, че за малко повече от час работа съм търсен 11 пъти. Решавали сме проблем с Гражданска отбрана, чули сме се с човекът, който отговаря за осветлението. Между позвънилите е един строител, който ще работи по пътя Бяла река - Първомай.  Звънял ми е един отоплителен одитор, който ще направи по- икономично отоплението в ОбА. Треньорът на децата от футболния отбор – Златко Николов ме търси във връзка с новите им екипи. Кметът на Дебър – с проблемите на квартала. Още няколко мои служители.

Кои са най-сериозните постижения, които имате за изтеклата година?

А.П.:Най-сериозното ми постижение е, че работя по всички възможни европейски програми- Развитие на селските райони, Регионално развитие, Развитие на човешките ресурси.

Кои са най- непреодолимите проблеми на общината?

А.П.:Финансовата криза и безработицата.  От година станаха особено актуални, в общината започна да се усеща осезаемо. Имаме да събираме голяма сума стари задължения. Не знам точно колко, но е много. Тазгодишните задължения са големи, ТБО е събрана около 70%, а никога до сега не е било толкова малко в края на деветмесечието. Навсякъде се получава срив, който неимоверно оказва влияние върху дейностите и финансовото състояние на общината.

Какво трябва да се направи, за да се напълни бюджета на общината?

А.П.:Много са мерките, които съм предприел.Говоря с фирмите, знам техните проблеми, знам, че  първо трябва да на тях да им помогнем. Рекламирам дейността им. Ето сега предстои среща между бизнеса в Москва и Първомай. Важно е да се рекламира „Произведеното в Първомай“ Турция, Хасковска област, Сливенска област са проявили интерес и са сред евентуалните партньори на общината.

Кога ще се оптимизира образователната мрежа в общината? Трети мандат очакваме решителни мерки в това отношение.

А.П.:Това е един много тежък въпрос, с който признавам, че не се справяме. Започнали сме частичното му решаване.Трябва и вече е неотложно да се предприемат стъпки за решаването на проблемите в  селата Езерово, Воден и Виница. ОбС и кметът ще трябва да направят тези много тежки стъпки за оптимизирането. Без деца не можем да направим нужното качествено обучение, а и да се оптимизират разходите. Това ще трябва да го направим догодина.

Имате ли представа колко пари гълта едно селско училище като това в Езерово(наприемр)?

А.П.:Не мога да кажа в момента, но му трябват около 30 000лв,за да покрият най- минималните си разходи тази година. Този разход е много голям. И то само за едно училище. Съжалявам, че трябва да го кажа, но наистина този проблем не съм го решил. Признавам, че това е един от недостатъците в управлението ми. Радвам се, че в училището в Езерово това вече са го разбрали, но знам, че ще е трудно да го обясним това на хората. Проблем ще има и във Воден и във Виница. Знам, че въпросът ще се политизира, ще се постави и на етническа основа. А това не е така, защото проблемът е икономически. Ще ни атакуват страшно много, но това трябва да се решава. И трябва да се започне от сега, за да сме готови за следващата учебна година. А тепърва предстои да се решава и проблемът с „Христо Ботев“ – и там има недостиг на деца. Но как ще се реши – още нямаме отговор на този въпрос.

А с детските градини как стоят нещата?

А.П.:Предстои да мине през ОбС, но там можем да се похвалим, че сме намерили частично решение с многото деца, които са извън градините. Предучилищното обучение ще го изнесем в „Кирил и Методий“. Работим по въпроса там да направим две групи и да разтоварим двете детски градини в града.

Сред неудачите са градският транспорт и автобусният превозвач.

А.П.:Тази тема е огромна и можем да я разгледаме отделно. Единственото,което мога да кажа е, че се работи по проблема.

А водоснабдяването?

А.П.:Като идея и проектиране водоснабдяването вече е решено. В момента се сменя водопровода  на Бяла река. Проектите за Искра, Езерово и Крушево вече са внесени. Това означава, че догодина ще бъдат пуснати обществени поръчки за строител. След година ще сме решили проблема в ¼ от населените места. Буковският проект също е наред, класиран е по точки, но трябва да изчака тези които изброих. Преработваме и допълваме проектите за Виница и Татарево. Работи се по проекта за водоснабдяването на Драгойново, но той  още не е готов. Градина също има шансове.

Опитахте се да оптимизирате общинска администрация. Достатъчно ли беше?

А.П.:Проблемът с ОбА е голям. Малкото местни приходи влияят върху количеството и качеството на служителите. Това означава, че догодина и там ще се наложи оптимизация. Т.е ще се намали броят на служителите.

А нов заместник - кмет ще има ли?

А.П.:Ще има. Все още се водят консултации. Все пак тази длъжност е политическа и е добре да има консолидация между партиите.

А как се работи с този общински съвет?

А.П.:Много трудно. Съжалявам, че протичат такива процеси в нашия общински съвет, те влияят негативно върху работата на общината. Вече има спешни проблеми,наболели, които трябва да се решат, а изостават.

Оптимист ли сте?

А.П.:Да. Сред хубавите неща, които се случват трябваше да спомена и възраждането на футболните отбори в Градина, Дебър, Караджалово, Бяла река. В Борислав, освен мъжки тим, има две детски групи и една за начинаещи. Спортът вдига духа. Стараем се да ги издържаме, но сме благодарни и на спонсорите, които са много активни особено по селата. А най- много се радвам когато чувам хубави думи за Първомай от хора, дошли от голям град. Като Нина Симова, която казва: „Много ми харесва това, че хората тук не оставят културният живот да замре и поддържат българското у себе си чрез всички тези празници като Майските тържества, надсвирването на оркестри, празника на хорото, които в моята родна Враца ги няма.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини