Децата избягват да ходят до тоалетна в училище

Децата масово се въздържат да ползват училищните тоалетни и ходят там само в краен случай. Според проучване на "Национална мрежа за децата" – посочено в сайта http://www.teacher.bg -  70% от учениците избягват тоалетните възли в школата.

Без специално изследване, може да се твърди, че положението в община Първомай не е по- различно. За ремонтирането на санитарните възли са нужни стотици хиляди левове, а ги няма. Някои тоалетни не са ремонтирани от години или никога. Все още има и такива, които се намират извън основната сграда. Единственият изграден пред две години възел в дебърското  училище, предизвика много полемики заради направените разходи. Понякога въпреки очевидната необходимост и предписанията от РЗИ, ремонти не се извършват в очакване на оптимизиране на училищната мрежа. Проблемът обаче съвсем не е само в селските училища. Заради лоша канализация, тоалетните са проблем дори в най-големите училища. Те са нехигиенични, вратите им не се затварят, а  тези, които са вътрешни тровят с аромата си преминаващите по коридорите ученици и учители. Топла вода, сапун и тоалетна хартия са екзотика и лукс, защото лесно се спестяват от делегирания бюджет.

Изследването на „Национална мрежа за деца“ е направено и с цел да се предупреди, че стискането на децата при нужда може да доведе до редица здравословни проблеми.

Първото по рода си проучване за скрити бъбречни заболявания у нас във възрастовата група от 3 до 16 г. разкрива, че всяко 12-о дете в София, или 8,4% от 627 проверени, е с уголемен пикочен мехур.

В същото време обаче хидратацията на децата е от особена важност и специалисти препоръчват пиене на няколко чаши дневно, тъй като дори 2% дехидратация намалява умствените способности.

След няколко дни – на 19 ноември ще бъде отбелязан Световния ден на тоалетната. Мястото, на което „дори и царят ходи сам“, е създадено преди около 5000години в Индия и Пакистан, но и днес е символ цивилизованост и напредък.

Тоалетна за алпинисти
Тоалетна в парк на Амстердам
Източник: teacher.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини