Днес почитаме Народните будители

Честит празник, Българи! Честит празник на всички, които носят в сърцата си почитта към Будителите. Поклон пред тях! Поклон и пред тези, които днес продължават делото им, бранейки ценностите и морала на народа ни.

Денят на народните будители е ден за преклонение пред българските просветители, книжовници, революционери и духовници, символи на възраждащия се национален дух. Българският народен будител може да носи кръст, меч или перо. Будителите са съвестта на народа, те го тласкат напред към нови постижения, нови успехи.

Българинът традиционно почита образоването и просветата, но и днес са нужни силни хора, които да запазят духа ни, за да вървим по пътя на национално оцеляване и гордост. Днес този празник е нужен. Той е уникален и повод за гордост.

Денят на народните будители за първи път се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неучебен ден за всички учебни заведения в страната.

В почти всички училищата празника се отбелязва с Час на класа, посветен на Народните будители. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини