Бизнесът не се впечатли от форум, посветен на бизнеса

Само 7 представители на бизнеса в Първомай присъстваха на информационния ден, организиран от Областен информационен център – Пловдив. Въпреки техните  усилия, малцина бяха заинтересованите да се запознаят с възможностите на различните оперативни програми за финансиране на дейности и работни места.

Форумът събра в пленарната зала на общината близо 50 участника от общинска администрация и широката общественост, представители на бюро по труда и медиите. Такива информационни дни са по-полезни за бизнеса и беше жалко, че нямаше достатъчно негови представители. Кметът на общината Ангел Папазов и Петя Калоферова  представиха добри практики.

Експертите от ОИЦ представиха информация за следващия програмен период, приоритетите в бъдещата кохезионна политика и оперативните програми, както и десетгодишната стратегия за растеж на Европейския съюз „ЕВропа 2020“. Бяха представени 2 актуални схеми – „Енергийна ефективност и Зелена икономика“ по ОП“Конкурентоспособност“ и „Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с преподаватели“ по ОП „Развити на човешките ресурси“.

По време на информационния семинар „ДА- създаваме заедно“ стана ясно , че Община Първомай е приключила и реализирала успешно 10 проекта по ОП до сега. В момента работи по други 9 текущи проекта по 3 Оперативни програми:  „Регионално развитие“; „Развитие на човешките ресурси“ и „Развитие на административен капацитет“. Към тях може да бъде причислена и и  Програмата за развитие на селските региони. Освен тях се очаква в скоро време да започне работа по нови три проекта „Помощ в дома“ - Социални дейности, Маркетинг на туристически продукт и Воден цикъл.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини