Трактора с харем от ВИП проститутки. Преглед на националния печат

24 часа: Европроекти вдигат доходи с 34,6% през 2015 година

С 34,6 % ще се увеличи средната работна заплата в България през 2015 г., ако бъдат усвоени 100 процента от европейските средства по сегашния европейски бюджет. Това показва симулационният математически модел SIBILA, представен вчера от министъра за евросредствата Томислав Дончев.

Системата е разработена от български учени и се базира на ирландски модел. Тя сравнява 2 сценария за развитие на българската икономика - с европейски средства и без тях..

 

24 часа: 45-и сме по икономическа свобода в света

България се нарежда на 45-о място по икономическа свобода в света в годишния доклад на канадския институт „Фрейзър", съобщиха от Института по пазарна икономика.

Данните в доклада са за 2010 година - последната, за която има налични официални данни за всички страни.

България леко влошава резултата си спрямо предходната година. Това се дължи на забавянето на икономиката и по-голямата роля на държавата в условията на криза, отбелязват от Института по пазарна икономика. За сметка на това страната ни бележи най-добър резултат в категорията „достъп до сигурни и стабилни пари", което се обуславя от валутния борд и ниската инфлация. През 2009 г. и 2010 г., когато кризата удари България най-тежко, средногодишната инфлация беше под 3%, докато в предходните години на бърз растеж достигаше далеч по-високи стойности и дори надхвърли 10% през 2008 г.

 

Труд: Нова мода при жилищни заеми

Потребителските кредити с лихви под 9% вече често заменят ипотечните заеми в сделките с недвижими имоти. Това сочи месечният анализ на консултантската компания "Кредит Център" за август.

Потребителските заеми се ползват най-вече в случаите, когато на клиентите не им достигат суми между 10 000 и 30 000 лв. Вместо да ипотекират жилището, което купуват, те предпочитат да изтеглят потребителски кредит с ниска лихва и да спестят големите начални разходи - за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и т. н.

 

Труд: Премиерът: Плащаме за "Белене" само поръчаното нас

"Ще платим това оборудване за АЕЦ „Белене", което сме поръчали, не цялото", заяви премиерът Бойко Борисов в Русе по повод информациите в руски медии, че Русия има шанс да спечели иска за компенсации заради отказа на България от строителството на централата и дори да приеме вместо пари активи на НЕК.

„Имаме частни компании, които спорят. А някой да иска активите на НЕК е несериозно", обясни Борисов.

„Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме й много задължени в нашето историческо минало. Това, че частна компания си позволява да прави едно, второ или друго, по никакъв начин не означава Русия и България", коментира премиерът.

 

Стандарт: 6 дни - Велика ваканция

Велика ваканция се задава догодина за Възкресение. 6 поредни дни се очаква да обяви за неработни Министерският съвет. Почивката ще започне от сряда (1 май) - Деня на труда, ще включи Разпети петък и Великден (5 май) и ще завърши в понеделник на 6 май с Гергьовден. За да не се прекъсва ваканцията, 2 май също ще е почивен и ще се отработи на 11 май. Така майската ваканция ще бъде по-дълга и от коледната. Туристическият бранш отсега потрива доволно ръце. Дългата великденска почивка ще се използва от много българи да пътуват, което ще вдигне оборотите на хотели, ресторанти и търговци. За много сектори обаче струпването на почивни дни създава повече затруднения и разходи. Веднъж заради двойните надници и втори път - заради нарушаването на работата с контрагенти и клиенти.

Стандарт: Спекуланти надуха гроздето

Цена от 2 лева за кило грозде може да има само на черния пазар. Нито един винпром не може да си позволи да плати толкова за суровина, защото ще фалира. Ако има подобни изкупни цени от 2 и повече лева за килограм грозде, то те се дават от малки нелегални производители, които работят абсолютно на тъмно". Това коментира Джендо Джендов, зам.-директор по производствената част на винпром "Черноморско злато", по повод новината, че в Северна България цените на белите сортове са счупили всички рекорди. Според Джендов поне 50% от реколтата тази година ще бъде изкупена и преработена от нелегални производители, които впоследствие ще продават алкохола, без да плащат акциз и ДДС.

Монитор: Местят КАТ до „Църна маца"

Столичният и областният КАТ ще се преместят догодина на бул. „Цариградско шосе", край мотела „Църна маца", съобщи главният архитект на София Петър Диков. Така двата пункта ще бъдат събрани на едно място. В момента столичният се намира в кв. „Дървеница", а областният - в „Слатина". Най-вероятно новият им адрес ще е на терен на БАН при караулката на „Цариградско шосе". В момента екип на арх. Диков прави градоустройствения план, в който ще залегне преместването. Мястото обаче е извън регулация и тепърва трябва да се направи ВиК мрежа. „Все още нямаме конкретен проект и не е ясно колко ще струва преместването на КАТ", призна арх. Диков. Идеята за това е отпреди 4 години, но досега нямаше осигурено финансиране. Освен преместване на КАТ за догодина е планиран и основен ремонт на бул. „Цариградско шосе".

Монитор: Трактора с харем от ВИП проститутки

Алексей Петров-Трактора е разполагал с цял харем от ВИП проститутки. Това е посочил анонимен свидетел номер 5 в показанията си, които бяха прочетени вчера по време на съдебно заседание срещу дясната ръка на мафиота - Антон Петров-Хамстера. Най-близкият съучастник на Трактора беше задържан през юни по обвинение, че е организирал престъпна група за трафик на момичета и склоняването им към проституция. Софийският апелативен съд остави вчера за постоянно в килия Хамстера.

Според прокуратурата голяма част от девойките, които работели за него, били ВИП модели, които докарвали крупни печалби за покровителите си. Един от анонимните свидетели по делото срещу Петров, скрит зад номер 5, пък обяснява, че момичетата, които работели за Антон, били наричани випаджийките.

Монитор: Банда с джип влачи банкомат на буксир

Нагли бандити разбиха банка и вързаха банкомата в нея за мощен джип, след което се опитаха да изтеглят машината с парите на буксир. Случката се разиграла около 4 часа сутринта във вторник на столичния бул. „Генерал Столетов"  в кв. „Банишора". Дръзкият обир обаче се оказа неуспешен, защото за лош късмет на извършителите стоманеното въже с куката им се скъсало, а алармата на банкомата се задействала и на секундата на мястото пристигнал екип на полицейския СОД.

Според разследващите крадците не са били от ранга на професионалните касоразбивачи, израсли в столичния кв. „Люлин", и са подценили доста детайли.

 

Сега: Поправка "Дянков" вещае хаос с потока от данъци и осигуровки

Опасна за изборна година промяна в трансфера на публични средства възнамерява да направи финансовото министерство. Ако поправката бъде приета, Националната здравноосигурителна каса и Националният осигурителен институт ще получават със закъснение приходите от осигурителни вноски, постъпили в НАП. В момента приходната агенция е длъжна да превежда събраните социални и здравни осигуровки по сметките на НОИ и НЗОК незабавно - до края на съответния работен ден. МФ обаче предлага това изрично изискване да отпадне, а нов краен срок за превеждане на сумите не се предвижда. Според ведомството на Симеон Дянков промяната била чисто правно-техническа, но според експерти може да доведе до хаос в разпределението на постъпилите в НАП пари за фондовете.

Дума: ГЕРБ закри 333 км жп линии

За по-малко от две години ГЕРБ е закрила 333 км жп линии. През 2009-2010 г. експлоатационната дължина на железния път е била 4150 км. През 2011-а тя вече е 4017 км, а в момента е 3817 км. В сила е програма, според която до 2020 г. трябва да бъдат закрити 1025 км линии, което е 25% от жп мрежата. Това алармира БСП в своя позиция за състоянието на "Холдинг БДЖ" и политиката на ГЕРБ за умишлено ликвидиране на компанията, която бе огласена от бившия транспортен министър и депутат от левицата Петър Мутафчиев вчера. В документа е записано, че за първи път в историята тази година БДЖ не разполага с нито един изправен спален вагон, което е лишило компанията от допълнителни приходи през летния сезон.

Със съгласие на правителството бяха съкратени поетапно 160 пътнически влака, което доведе до все по-малко търсене на услугите на БДЖ, се казва в позицията. За тази година се очаква да бъдат превозени 26-27 млн. пътници при 34 млн. през 2008 г. Непрекъснатите съкращения и натиск върху персонала демотивира работещите в БДЖ и създава сериозни рискове за безопасността и сигурността на движението, се отбелязва в документа. Оценката на БСП е, че правителството на ГЕРБ тотално е забавило реформирането на БДЖ, а предприетите действия са пълен провал, който ще предизвика още по-тежко финансово-икономическо състояние на холдинга.

  

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини