Специална награда получи 70-годишният Борис Христев

Борис Христев със солистката на оркестър "Родопи" Мария Пашева

Журито на конкурса „С песните на Стефан Филипов“ – отличи създателя на оркестър „Родопи“ Борис Христев със специална награда за развитие на Празника на тракийската народна музика и песен. През 2012-та той навърши 70 години. Пътят, изминат от музиканта, е пример за по- младите му колеги.  Той започва от един жест на баща му -да продаде вола,  с който оре земята, за да  купи акордеон на сина си и със заръката му към малкия Борис  да весели хората и да стане обичан музикант. От майка си, Борис Христев наследява любовта към фолклора. Една от най – съдбовните срещи на акордеониста е с проф. Диамандиев. Той е впечатлен от изпълнението на  песента „Росни ми росни, росице“ и го кани в новосформирания окръжен ансамбъл. Там 15-годишния Борис се запознава с едни от най- популярните изпълнители на български фолклор. През годините музиката го среща със Стефан Филипов, Иво Папазов, Теодосий Спасов. Най- големите му успехи като музикант са с неговия оркестър – „Родопи“ .

Силно развълнуван, при получаването на наградата, Борис Христев заяви от сцената, че завинаги ще остане част от Празника на тракийската музика в Първомай.“ И с памперс да съм, пак ще свиря в Първомай“ – заяви с намигване акордеонистът и зарази всички с присъщата му енергия и с много доброта.

Борис Христев освен, че пише музика, е автор на текстове за песни. Животът и творчеството му са описани от дъщеря му Мария Борисова,в книжката „Борис Христев ", издадена по случай 70 годишния юбилей на народния певец,  акордеонист и  основател на оркестър "Родопи".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини