8 °C

ГЕРБери поискаха незабавна финансова ревизия на общината

„Настояваме час по-скоро ДФК и Сметната палата да направят финансова ревизия на Община Първомай и да се произнесат има ли извършени финансови нарушения и ако има кой носи отговорност за тях“ – това заяви на пресконференция Красимира Александрова, чието предсрочно прекратяване на пълномощията като председател на Общинския Съвет беше върнато от областния управител като незаконосъобразно. Тя и колегите й от групата на ГЕРБ – д-р Катя Попова, Красимир Грозев и Желязко Пашев изнесоха пред медиите някои смущаващи данни, до които е стигнала Комисията за ревизия на дейността в Общината.

Става дума за съмнения за неефективно похарчени около 1 млн. лв. по проект за изграждане на супер модерно съоръжение за осигуряване на топло и електроенергия на детската градина в село Градина; незачитане на решение на ВАС при възлагане на поръчка по закона за обществените поръчки; неправомерно изразходване на около 390 хил. лв. преходен остатък от 2010 и 2011 година от такса битов отпадък; както и отдаването под наем на общинска земя за ниските, според съветниците 5 и 10 лв. на дка за една година.

Всяка една от представените теми съветниците подкрепиха с документи, а за съоръжението в детската градина  Красимир Грозев показа пред медиите и снимки, от които се вижда, че то е ръждясало. „Според проект по ПУДОС от 2006-та година е трябвало да се изгради супер модерен хелиооптичен ко-генератор в детската градина. Съоръжението се е изграждало 5 години, в него са инвестирани около 1 млв. лв., но имаме информация, че за предстоящата зима директорката се готви да отоплява детското заведение... с дърва и въглища“, съобщи Грозев. По думите му, двама инженери са дали становище, че посочената технология, каквато има в Невада, САЩ - в проекта в село Градина е била сменена с друга, която е в пъти по-евтина.

„Това са само част от съмненията за финансови нарушения на кмета и администрацията, според нас хората трябва да научат истината за това как се харчат общинските пари и ние няма да спрем да настоявам за това“ – коментираха на финала на пресконференцията общинските съветниците. 

Госпожа Александрова отговори и на два въпроса, поставени й от www.parvomai.net: Защо влязохте в договорки със съветниците на Коалиция „Промяна с Митко Хубинов“, след като имате принципни различия с тях, известни още от предишния мандат. 

Вторият въпрос беше свързан с това кои дейности в общината трябва да бъдат прекратени, с цел стабилизиране на финансовото й състояние?

 Групата на ГЕРБ Първомай не е влизала в договорки с никого – отговори председателката на групата- Нашата политика за прозрачно управление и маниерът, който искахме да въведем в Общината и продължаваме да смятаме, че е необходим, получи подкрепа от колегите от групата, която посочвате. Самите те настояваха за откритост и публичност. Нека нямаме къса памет за нещата - именно те предложиха да се състави Комисия за ревизия на дейността на Общината и тук пък получиха нашата подкрепа. Точно затова се учудихме, че на миналата сесия изведнъж тяхната позиция се промени и не спираме да се питаме кое всъщност ги
накара вместо желаната прозрачност да променят на 3600 настроенията
си. Може би към тях трябва да отправите своя въпрос – вече не са ли за
прозрачност, верни ли са слуховете, че е вървяла търговия...

По втория въпрос- мисля, че по-правилно е да говорим за това кои действия трябва да се ограничат. И това са действията, свързани със започване и правене на нови обекти по инвестиционната програма. В този момент трябва да се стопира планирането на нови обекти и да се правят само текущи и неотложни ремонти.  Трябва да се преразгледа издръжката на администрацията и тя да бъде оптимизирана. Впрочем, аз и групата на ГЕРБ ще настояваме за изработка на антикризисна програма, в която всички политически представени сили в местния парламент да излязат със свои предложения.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини