22 °C

ГЕРБери поискаха незабавна финансова ревизия на общината

„Настояваме час по-скоро ДФК и Сметната палата да направят финансова ревизия на Община Първомай и да се произнесат има ли извършени финансови нарушения и ако има кой носи отговорност за тях“ – това заяви на пресконференция Красимира Александрова, чието предсрочно прекратяване на пълномощията като председател на Общинския Съвет беше върнато от областния управител като незаконосъобразно. Тя и колегите й от групата на ГЕРБ – д-р Катя Попова, Красимир Грозев и Желязко Пашев изнесоха пред медиите някои смущаващи данни, до които е стигнала Комисията за ревизия на дейността в Общината.

Става дума за съмнения за неефективно похарчени около 1 млн. лв. по проект за изграждане на супер модерно съоръжение за осигуряване на топло и електроенергия на детската градина в село Градина; незачитане на решение на ВАС при възлагане на поръчка по закона за обществените поръчки; неправомерно изразходване на около 390 хил. лв. преходен остатък от 2010 и 2011 година от такса битов отпадък; както и отдаването под наем на общинска земя за ниските, според съветниците 5 и 10 лв. на дка за една година.

Всяка една от представените теми съветниците подкрепиха с документи, а за съоръжението в детската градина  Красимир Грозев показа пред медиите и снимки, от които се вижда, че то е ръждясало. „Според проект по ПУДОС от 2006-та година е трябвало да се изгради супер модерен хелиооптичен ко-генератор в детската градина. Съоръжението се е изграждало 5 години, в него са инвестирани около 1 млв. лв., но имаме информация, че за предстоящата зима директорката се готви да отоплява детското заведение... с дърва и въглища“, съобщи Грозев. По думите му, двама инженери са дали становище, че посочената технология, каквато има в Невада, САЩ - в проекта в село Градина е била сменена с друга, която е в пъти по-евтина.

„Това са само част от съмненията за финансови нарушения на кмета и администрацията, според нас хората трябва да научат истината за това как се харчат общинските пари и ние няма да спрем да настоявам за това“ – коментираха на финала на пресконференцията общинските съветниците. 

Госпожа Александрова отговори и на два въпроса, поставени й от www.parvomai.net: Защо влязохте в договорки със съветниците на Коалиция „Промяна с Митко Хубинов“, след като имате принципни различия с тях, известни още от предишния мандат. 

Вторият въпрос беше свързан с това кои дейности в общината трябва да бъдат прекратени, с цел стабилизиране на финансовото й състояние?

 Групата на ГЕРБ Първомай не е влизала в договорки с никого – отговори председателката на групата- Нашата политика за прозрачно управление и маниерът, който искахме да въведем в Общината и продължаваме да смятаме, че е необходим, получи подкрепа от колегите от групата, която посочвате. Самите те настояваха за откритост и публичност. Нека нямаме къса памет за нещата - именно те предложиха да се състави Комисия за ревизия на дейността на Общината и тук пък получиха нашата подкрепа. Точно затова се учудихме, че на миналата сесия изведнъж тяхната позиция се промени и не спираме да се питаме кое всъщност ги
накара вместо желаната прозрачност да променят на 3600 настроенията
си. Може би към тях трябва да отправите своя въпрос – вече не са ли за
прозрачност, верни ли са слуховете, че е вървяла търговия...

По втория въпрос- мисля, че по-правилно е да говорим за това кои действия трябва да се ограничат. И това са действията, свързани със започване и правене на нови обекти по инвестиционната програма. В този момент трябва да се стопира планирането на нови обекти и да се правят само текущи и неотложни ремонти.  Трябва да се преразгледа издръжката на администрацията и тя да бъде оптимизирана. Впрочем, аз и групата на ГЕРБ ще настояваме за изработка на антикризисна програма, в която всички политически представени сили в местния парламент да излязат със свои предложения.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021

Случаен виц

Последни новини