ГЕРБери поискаха незабавна финансова ревизия на общината

„Настояваме час по-скоро ДФК и Сметната палата да направят финансова ревизия на Община Първомай и да се произнесат има ли извършени финансови нарушения и ако има кой носи отговорност за тях“ – това заяви на пресконференция Красимира Александрова, чието предсрочно прекратяване на пълномощията като председател на Общинския Съвет беше върнато от областния управител като незаконосъобразно. Тя и колегите й от групата на ГЕРБ – д-р Катя Попова, Красимир Грозев и Желязко Пашев изнесоха пред медиите някои смущаващи данни, до които е стигнала Комисията за ревизия на дейността в Общината.

Става дума за съмнения за неефективно похарчени около 1 млн. лв. по проект за изграждане на супер модерно съоръжение за осигуряване на топло и електроенергия на детската градина в село Градина; незачитане на решение на ВАС при възлагане на поръчка по закона за обществените поръчки; неправомерно изразходване на около 390 хил. лв. преходен остатък от 2010 и 2011 година от такса битов отпадък; както и отдаването под наем на общинска земя за ниските, според съветниците 5 и 10 лв. на дка за една година.

Всяка една от представените теми съветниците подкрепиха с документи, а за съоръжението в детската градина  Красимир Грозев показа пред медиите и снимки, от които се вижда, че то е ръждясало. „Според проект по ПУДОС от 2006-та година е трябвало да се изгради супер модерен хелиооптичен ко-генератор в детската градина. Съоръжението се е изграждало 5 години, в него са инвестирани около 1 млв. лв., но имаме информация, че за предстоящата зима директорката се готви да отоплява детското заведение... с дърва и въглища“, съобщи Грозев. По думите му, двама инженери са дали становище, че посочената технология, каквато има в Невада, САЩ - в проекта в село Градина е била сменена с друга, която е в пъти по-евтина.

„Това са само част от съмненията за финансови нарушения на кмета и администрацията, според нас хората трябва да научат истината за това как се харчат общинските пари и ние няма да спрем да настоявам за това“ – коментираха на финала на пресконференцията общинските съветниците. 

Госпожа Александрова отговори и на два въпроса, поставени й от www.parvomai.net: Защо влязохте в договорки със съветниците на Коалиция „Промяна с Митко Хубинов“, след като имате принципни различия с тях, известни още от предишния мандат. 

Вторият въпрос беше свързан с това кои дейности в общината трябва да бъдат прекратени, с цел стабилизиране на финансовото й състояние?

 Групата на ГЕРБ Първомай не е влизала в договорки с никого – отговори председателката на групата- Нашата политика за прозрачно управление и маниерът, който искахме да въведем в Общината и продължаваме да смятаме, че е необходим, получи подкрепа от колегите от групата, която посочвате. Самите те настояваха за откритост и публичност. Нека нямаме къса памет за нещата - именно те предложиха да се състави Комисия за ревизия на дейността на Общината и тук пък получиха нашата подкрепа. Точно затова се учудихме, че на миналата сесия изведнъж тяхната позиция се промени и не спираме да се питаме кое всъщност ги
накара вместо желаната прозрачност да променят на 3600 настроенията
си. Може би към тях трябва да отправите своя въпрос – вече не са ли за
прозрачност, верни ли са слуховете, че е вървяла търговия...

По втория въпрос- мисля, че по-правилно е да говорим за това кои действия трябва да се ограничат. И това са действията, свързани със започване и правене на нови обекти по инвестиционната програма. В този момент трябва да се стопира планирането на нови обекти и да се правят само текущи и неотложни ремонти.  Трябва да се преразгледа издръжката на администрацията и тя да бъде оптимизирана. Впрочем, аз и групата на ГЕРБ ще настояваме за изработка на антикризисна програма, в която всички политически представени сили в местния парламент да излязат със свои предложения.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини