14 °C

ГЕРБери поискаха незабавна финансова ревизия на общината

„Настояваме час по-скоро ДФК и Сметната палата да направят финансова ревизия на Община Първомай и да се произнесат има ли извършени финансови нарушения и ако има кой носи отговорност за тях“ – това заяви на пресконференция Красимира Александрова, чието предсрочно прекратяване на пълномощията като председател на Общинския Съвет беше върнато от областния управител като незаконосъобразно. Тя и колегите й от групата на ГЕРБ – д-р Катя Попова, Красимир Грозев и Желязко Пашев изнесоха пред медиите някои смущаващи данни, до които е стигнала Комисията за ревизия на дейността в Общината.

Става дума за съмнения за неефективно похарчени около 1 млн. лв. по проект за изграждане на супер модерно съоръжение за осигуряване на топло и електроенергия на детската градина в село Градина; незачитане на решение на ВАС при възлагане на поръчка по закона за обществените поръчки; неправомерно изразходване на около 390 хил. лв. преходен остатък от 2010 и 2011 година от такса битов отпадък; както и отдаването под наем на общинска земя за ниските, според съветниците 5 и 10 лв. на дка за една година.

Всяка една от представените теми съветниците подкрепиха с документи, а за съоръжението в детската градина  Красимир Грозев показа пред медиите и снимки, от които се вижда, че то е ръждясало. „Според проект по ПУДОС от 2006-та година е трябвало да се изгради супер модерен хелиооптичен ко-генератор в детската градина. Съоръжението се е изграждало 5 години, в него са инвестирани около 1 млв. лв., но имаме информация, че за предстоящата зима директорката се готви да отоплява детското заведение... с дърва и въглища“, съобщи Грозев. По думите му, двама инженери са дали становище, че посочената технология, каквато има в Невада, САЩ - в проекта в село Градина е била сменена с друга, която е в пъти по-евтина.

„Това са само част от съмненията за финансови нарушения на кмета и администрацията, според нас хората трябва да научат истината за това как се харчат общинските пари и ние няма да спрем да настоявам за това“ – коментираха на финала на пресконференцията общинските съветниците. 

Госпожа Александрова отговори и на два въпроса, поставени й от www.parvomai.net: Защо влязохте в договорки със съветниците на Коалиция „Промяна с Митко Хубинов“, след като имате принципни различия с тях, известни още от предишния мандат. 

Вторият въпрос беше свързан с това кои дейности в общината трябва да бъдат прекратени, с цел стабилизиране на финансовото й състояние?

 Групата на ГЕРБ Първомай не е влизала в договорки с никого – отговори председателката на групата- Нашата политика за прозрачно управление и маниерът, който искахме да въведем в Общината и продължаваме да смятаме, че е необходим, получи подкрепа от колегите от групата, която посочвате. Самите те настояваха за откритост и публичност. Нека нямаме къса памет за нещата - именно те предложиха да се състави Комисия за ревизия на дейността на Общината и тук пък получиха нашата подкрепа. Точно затова се учудихме, че на миналата сесия изведнъж тяхната позиция се промени и не спираме да се питаме кое всъщност ги
накара вместо желаната прозрачност да променят на 3600 настроенията
си. Може би към тях трябва да отправите своя въпрос – вече не са ли за
прозрачност, верни ли са слуховете, че е вървяла търговия...

По втория въпрос- мисля, че по-правилно е да говорим за това кои действия трябва да се ограничат. И това са действията, свързани със започване и правене на нови обекти по инвестиционната програма. В този момент трябва да се стопира планирането на нови обекти и да се правят само текущи и неотложни ремонти.  Трябва да се преразгледа издръжката на администрацията и тя да бъде оптимизирана. Впрочем, аз и групата на ГЕРБ ще настояваме за изработка на антикризисна програма, в която всички политически представени сили в местния парламент да излязат със свои предложения.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
30 окт 2020
Последни новини