2 °C

ГЕРБери поискаха незабавна финансова ревизия на общината

„Настояваме час по-скоро ДФК и Сметната палата да направят финансова ревизия на Община Първомай и да се произнесат има ли извършени финансови нарушения и ако има кой носи отговорност за тях“ – това заяви на пресконференция Красимира Александрова, чието предсрочно прекратяване на пълномощията като председател на Общинския Съвет беше върнато от областния управител като незаконосъобразно. Тя и колегите й от групата на ГЕРБ – д-р Катя Попова, Красимир Грозев и Желязко Пашев изнесоха пред медиите някои смущаващи данни, до които е стигнала Комисията за ревизия на дейността в Общината.

Става дума за съмнения за неефективно похарчени около 1 млн. лв. по проект за изграждане на супер модерно съоръжение за осигуряване на топло и електроенергия на детската градина в село Градина; незачитане на решение на ВАС при възлагане на поръчка по закона за обществените поръчки; неправомерно изразходване на около 390 хил. лв. преходен остатък от 2010 и 2011 година от такса битов отпадък; както и отдаването под наем на общинска земя за ниските, според съветниците 5 и 10 лв. на дка за една година.

Всяка една от представените теми съветниците подкрепиха с документи, а за съоръжението в детската градина  Красимир Грозев показа пред медиите и снимки, от които се вижда, че то е ръждясало. „Според проект по ПУДОС от 2006-та година е трябвало да се изгради супер модерен хелиооптичен ко-генератор в детската градина. Съоръжението се е изграждало 5 години, в него са инвестирани около 1 млв. лв., но имаме информация, че за предстоящата зима директорката се готви да отоплява детското заведение... с дърва и въглища“, съобщи Грозев. По думите му, двама инженери са дали становище, че посочената технология, каквато има в Невада, САЩ - в проекта в село Градина е била сменена с друга, която е в пъти по-евтина.

„Това са само част от съмненията за финансови нарушения на кмета и администрацията, според нас хората трябва да научат истината за това как се харчат общинските пари и ние няма да спрем да настоявам за това“ – коментираха на финала на пресконференцията общинските съветниците. 

Госпожа Александрова отговори и на два въпроса, поставени й от www.parvomai.net: Защо влязохте в договорки със съветниците на Коалиция „Промяна с Митко Хубинов“, след като имате принципни различия с тях, известни още от предишния мандат. 

Вторият въпрос беше свързан с това кои дейности в общината трябва да бъдат прекратени, с цел стабилизиране на финансовото й състояние?

 Групата на ГЕРБ Първомай не е влизала в договорки с никого – отговори председателката на групата- Нашата политика за прозрачно управление и маниерът, който искахме да въведем в Общината и продължаваме да смятаме, че е необходим, получи подкрепа от колегите от групата, която посочвате. Самите те настояваха за откритост и публичност. Нека нямаме къса памет за нещата - именно те предложиха да се състави Комисия за ревизия на дейността на Общината и тук пък получиха нашата подкрепа. Точно затова се учудихме, че на миналата сесия изведнъж тяхната позиция се промени и не спираме да се питаме кое всъщност ги
накара вместо желаната прозрачност да променят на 3600 настроенията
си. Може би към тях трябва да отправите своя въпрос – вече не са ли за
прозрачност, верни ли са слуховете, че е вървяла търговия...

По втория въпрос- мисля, че по-правилно е да говорим за това кои действия трябва да се ограничат. И това са действията, свързани със започване и правене на нови обекти по инвестиционната програма. В този момент трябва да се стопира планирането на нови обекти и да се правят само текущи и неотложни ремонти.  Трябва да се преразгледа издръжката на администрацията и тя да бъде оптимизирана. Впрочем, аз и групата на ГЕРБ ще настояваме за изработка на антикризисна програма, в която всички политически представени сили в местния парламент да излязат със свои предложения.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини