Руски журналисти посетиха Първомай

До Дечко Петков е Мурад, следват организаторите - Татяна Фидеева и Татяна Калинина, Даша, Наташа и след кмета - Екатерина

Шестима руски журналисти бяха на посещение в община Първомай през последните два дни. Четирима от тях са победители в конкурса „Власть народа“, a  Татяна Фидеева и Татяна Калинина - от организаторите. Даша от Екатиринбург, Наташа от Забайкалието, Мурад от Дагестан и Екатерина от централна Русия са спечелили с материали, занимаващи се с  проблеми на местното самоуправление.  Идеята на конкурса е да се стимулира независимите медии да говорят за проблемите. Учредителят на конкурса Татяна Фидеева казва, че всички говорят за демокрация, но истинска народна власт няма.  Депутатите в техните местни управления не отразяват истинските интереси, те се влияят от личните си пристрастия за една или друга дейност. Най- елементарното – казва Фидеева- е да вземем едно училище. Ако директорът е симпатичен на някой от управляващите, той ще направи каквото е нужно  за него. Но ако се чувства засегнат ще лиши директора дори от най- необходимото. За това медиите трябва да дават възможност на хората да получават информация и да казват мнението си.

Регламентът на конкурса позволява на журналисти от различни краища на Русия да се включат със свои материали , посветени на проблемите на местното самоуправление и власт.  Статиите им се публикуват в интернет и се дава възможност да бъдат коментирани и оценявани от огромна публика. Татяна Фидеева знае, че не всички оценки и мнения са обективни. За това специално избрано жури прави подбор на материали.  В състава му влизат специалисти от местното управление, журналисти с утвърдено име и уважавани представители на обществени организации. Като представител на организаторите и журито в групата бе включена и Татяна Калинина – издател и журналист, тя работи в едно  специализирано списание за местното управление и  друго, посветено на жилището и комуналните услуги. Конкурсът съществува от 9 години. През последните  придобива все по-голяма популярност и броят на участниците достига над 500. Журито определя 30 автора, които се срещат в някой древен, не много голям град, свързан с историята на Русия. Тази година са били в Смоленск. Там са се чествали 200 години от победата на руската армия над Наполеоновата войска. В първите години са се опитали тази среща да бъде в Москва. Но тогава са се намесили депутати и мастити журналисти, които започнали да учат Татяна Фидеева и участниците как да работят и за какво да пишат. Това не допаднало на организаторите и те избягали от назидателния тон. През последната година от конкурса се заинтересувала и Катя Жекова – културно аташе в посолството ни в Москва. Нейна е идеята, победителите от конкурса да посетят България, а целта - реклама на страната ни като туристическа дестинация и като производител на  стоки  от хранително- вкусовата промишленост.  Тя, заедно с колегата й Илиян Цонев, очертават маршрут и организират посещението им в България. То е започнало от Варна, преминало е през Бяла, Несебър и Бургас.

В Първомай гостите бяха посрещнати от кмета на общината Ангел Папазов и председателят на ОбС Дечко Петков. Топлото посрещане и името на кмета дадоха възможност на гостите да правят каламбури и дори да предложат заглавие за материала на parvomai.net – „Ангел ни посрещна в градината“.

Тук те обиколиха няколко фирми за консервиране на зеленчуци, тютюнопроизводство, млекопреработване и винопроизводство. Гостите задаваха много въпроси – за производството, за реализирането и износа на продукцията. С удоволствие опитваха от предложените им продукти и си взеха няколко изсушени тютюневи листа за спомен. Проявиха любопитство и зададоха множество въпроси за местния парламент, бюджета и спечелените по европрограми  средства. В края заявиха желанието си да се върнат и да започнат да срещат нашите продукти в техните магазини.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини