Пловдивска галерия гостува в Хасково с плевенски художници

Живописни платна на Юри Буков и Христо Христов – Йошката могат да се видят в хасковската галерия „Форум“, където тази вечер бе открита експозицията. Творбите са от колекцията на пловдивската галерия „Ромфея“, чиито собственици Камен Шишманов и Бойко Ватев присъстваха на откриването. Сред официалните лица бяха още кметът Георги Иванов и председателят на съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов.

Двамата автори са от плевенските села. Юри Буков е от с. Рибен, а Христо Христов – от с. Върбица. И двамата художници имат много изложби, техни платна са в различни галерии и частни колекции. Юри Буков определя стила си като „магически реализъм“, а критиците го смятат за един от големите съвременни експресионисти.

„Ромея“ е издала на двамата автори луксозни каталози. Единият от собствениците на „Ромфея“ – Бойко Ватев, се затрудни да ги степенува по талант, задоволи се само да каже, че единият „пие повече от другия“.

Валери Стефанов пък заяви, че съюзът на колекционерите е амбициран да покаже богатството на българското изобразително изкуство, намиращо с в частни сбирки, където са недостъпни за широката публика. Съюзът подготвя наесен в София изложба „Владимир Димитров – Майстора в частни колекции“.

Изложбата ще остане в галерия „Форум“ до края на месеца. От „Ромфея“ пък заявиха, че планират през пролетта на следващата година „Форум“ със своите автори да гостува в Пловдив.

Тодор Кръшков

Отляво надясно: Бойко Ватев, Валери Стефанов, Камен Шишманов, кметът Георги Иванов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини