Табекс от 13 на 25 лв, отказването излиза по-скъпо от цигарите

От две години в България върлуват наредби за ограничаването на тютюнопушенето на обществени места. На народа бе забранено да пуши между 4 стени, включително на култови мероприятия като сватби. От тази година пък е забранено и пушенето на доста открити места- детски площадки, стадиони и др. обекти в близост до училища и градини. В името на здравето на нацията. Нашият читател Петър Стаматов е решил да влезе в крак с държавната стратегия. Като хиляди други е решил да откаже порока с помощта на широко рекламираните медикаменти. Опитът му изкарал наяве неочакван резултат, който му е дал повод за размисъл:

----- Original Message ----- From: <noreplay@haskovo.net>

To: <photo@haskovo.net>

Sent: Monday, September 03, 2012 5:32 PM

Subject: изпратена е новина от сайта 

> Име: Петър Стаматов

> E-mail: pstamatov@gbg.bg> 

> Град: Хасково> 

> Тема: цени лекарства> 

> Съдържание:> 

> Не е история, а повод за размисъл

> Днес 03.09.2012 реших, че ще направя първи стъпки към отказване на цигарите.

> Започнах със закупуване на \&quot;помощно лекарство\&quot; - Tabex - производство на СОФАРМА. Оказа се, че е с цена около 23 лева.

> Преди около 7-8 години същото лекарство бе с цена около 5 лева.

> През годините цената на цигарите се повиши няколкократно, основно заради повишен акциз. Замислих се дали и на табекс са сложили акциз, та цената му е завишена пропорционално, и дори в по-голяма степен.

> с поздрави; СТАМАТОВ

Лекарствата не се облагат с акциз, а само с ДДС, което е непроменено през последните години. Поскъпването обаче е факт. В мнозинството хасковски аптеки Табекс върви от 23.80 до 26 лв. Справка с фармацевтите потвърди, че допреди година и половина, медикаментът е струвал около 12-13 лв. Всички са категорични, че поскъпването е рязко, точно от тази година. Годината със засилени забрани за тютюнопушене. Така вместо да улесни хората, предлагайки им по-евтина алтернатива на безбожно скъпите цигари, държавата направи отказването от цигарите по-скъпо „удоволствие“. Сметката е проста-една опаковка Табекс със 100 таблетки се препоръчва за месец със спорен резултат. Ако решите да уплътнявате липсата в устата си с пак широко рекламираните дъвки удоволствието излиза още 17.09 лв/ в големите вериги за дъвки „Никорет“. Лепенките пък струват 23.65 /пак по цени на аптечните вериги/. Тоест, комбинация от Табекс и дъвки /препоръчвана за крайно пристрастените/ или лепенки и дъвки излиза 40 лв месечно. Добавя се и неизбежно завишената храна, вода плюс някоя и друга цигара, защото доста програми не препоръчват рязкото спиране на пушенето. Дори при минимален разчет от 2-3 лв на ден- месечния харч на отказващия стига 100-130 лв. Поне. Това е точно толкова, колкото заклетият пушач с по кутия на ден, плаща за навика си. Ако пуши акцизни цигари. Ако пуши безакцизни, тогава му излиза към 60 лв месечно. Безакцизни цигари се намират под път и през път, защото пазарната икономика не търпи вакуум.

Излиза, че България за да постъпиш правилно/законно/ ще трябва да плащаш повече. Както казва нашият читател, един солиден повод за размисъл.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини