Демонтираха паметника на Цар Освободител

Вече не е там

Паметникът на Цар Освободител беше демонтиран с помощта на 100-тонен кран. Монументът беше свален заради спешната нужда от реставрация.

Очаква се тя да приключи до края на годината и да посрещнем 3 март 2013 г. - когато честваме 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство, с паметник, както е изглеждал преди 105 години, съобщи БГНЕС.

По предварителни изчисления на строителната камара у нас реставрацията на монумента струва 1 100 000 лева. Парите се дават от руска неправителствена организация, чиято цел е да се запази историческото наследство.

След като се махне фигурата на императора с коня и се отвори пиедесталът с камъка, не се знае какво ще бъде открито вътре. Според строителите има някаква кухина, пълна с отпадъци и може би ще има някакви изненади там.

Монументът, наричан още Паметник на Освободителите, е един от най-внушителните в София, дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки. Издигнат е в чест на Освобождението на България (1878 г.), в израз на признателността на българския към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода.

Официално паметникът, който се намира на площад "Народно събрание" е открит през 1907 г. Монументът представлява 4,5-метрова конна фигура на Александър II, изработена от бронз, положена върху постамент от черен полиран гранит. Общата височина е 12 метра.
В релефа са портретувани лицата на над 30 военачалници, държавници и общественици, между които генерал Михаил Скобелев, генерал Йосиф Гурко, граф Николай Игнатиев, княз Николай Николаевич-старши.
Други три по-малки бронзови релефа изобразяват ключови събития като битката при Стара Загора, подписването на Санстефанския мирен договор и свикването на Учредителното събрание.

Първият ремонт на паметника е правен през 1937 година, когато се виждат пукнатини на краката на коня, предизвикани от некачествена сплав. Ремонт е правен и през 1944 година, заради бомба, паднала върху хотела наблизо.

Фигурите не са били реконструирани от откриването на паметника. Първите пукнатини се появили още преди около 60 години, а след бомбардировките над София през Втората световна война монументът бил сериозно разрушен.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини