Предлагат три схеми срещу младежката безработица

От новорегистрираните в Бюрото по труда през месец юли, 92-ма са младежи до 29 години. След групата на безработните над  50 години, най- многобройни са младежите. Една голяма част от тях са завършилите образованието си през учебната 2011/12 година. Не са малка част и тези  без образование и квалификация.  Три схеми на ОП“Човешки ресурси“ създават възможност на младежите да започнат работа.

По действащата в момента схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж“ има назначени четирима в новия магазин „Техномаркет“. Това е един от малкото  примери при  които работодателят се е възползвал в пълна степен от тази възможност.  През следващите 6 месеца стажантите  ще бъдат субсидирани с трудово възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за тяхната дейност.  На работодателя ще се привежда  размера на осигурителните вноски, пари за полагаем годишен отпуск, ½ заплата за наставник и осигуровките му върху нея, ако има такъв.

Предстоят да заработят и други две, нови схеми.

„Първа работа“ е за безработни младежи. При нея има изискване младежите да бъдат назначени по придобита след обучение срещу ваучери специалност и да не са по-възрастни от 29 години. А периодът за наемане – не по - малко от 6 месеца.

„Ново работно място“ дава възможност за обучение и оборудване на ново работно място на младежи, регистрирани в бюрото по труда като безработни. На работодателите се осигурява подкрепа за инвестиционните разходи за труд, свързани със създаването на нови работни места. И при тази схема  се предоставят средства за заплати, както и дължимите от работодателя осигурителни плащания.  Периодът за наемането на успешно завършили обучението лица е от 6 до 12 месеца.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини