"С песните на Стефан Филипов" в програмата на Празника на тракийска музика

С  много настроение, в ритъма на тракийския пъстър хоровод и тази година Първомай казва: „Елате в столицата на истинската българска народна музика!”.

В последните дни на лятото, от 13 до 15 септември Община Първомай и ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“  за 14-ти път са готови да посрещнат хиляди гости от цялата страна...Първомайската сцена и тази година отново гостоприемно кани всички да се заловят на многокатното хоро, кани най-големите, най-виртуозните оркестри от цяла Тракия, кани изпълнители на фолклорни песни, за да покажат талант, майсторство, стил, новаторство. Празникът на тракийската музика е творческо преживяване, преход от дълбоките корени на първомайската традиция към днешните търсения, родени именно в Първомай.

Организаторите искат да  покажат, че истинската тракийска музика живее и днес благодарение на съвременните свои последователи.

За втори път тази година в рамките на Празника на тракийската музика и песен ще се проведе и вторият конкурс-надпяване „С песните на Стефан Филипов” – певец, инструменталист, композитор.

Той е роден на 18 април 1927 г. в село Брягово, Първомайско, в семейство на народен музикант. Още в гимназията овладява тромпета, след което се сформира и оркестър „Джаз Рунти”, в който свири и кларнетиста Стойчо Кузмов. Двамата образуват Първомайската народна група, чиито първи записи реализират в студиото на Радио Стара Загора. От тогава тази група придобива изключителна популярност със своя нов стил на музициране. С Първомайската група Стефан Филипов композира и прочутото „Бачковско хоро” – химна на Тракия. През годините той участва в концерти и записи заедно с Петко Радев, Борис Карлов, Иван Шибилев, Ибро Лолов, Иван Кремов.

Регламента и програмата на XIV празник на тракийската музика и песен може да бъде прочетен тук.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини